To måneder efter deres ankomst til Knuthenborg Safaripark er de to løver fra Ukraine faldet godt til. De er vilde med deres dyrepasser og lærer hurtigt rutiner, der kan lette deres liv i dyreparken
Begejstringen er tydelig, når dyrepasser Jimmi Patrich Nielsen fortæller om arbejdet med de to afrikanske hunløver, som sidste år blev reddet fra en krigszone i Ukraine til et liv i Knuthenborg Safaripark på Lolland.
- De har udviklet sig så hurtigt og opfører sig nu som rigtige løver, fortæller han, mens han belønner løven Simba med et kødstykke.
Det er nu to måneder siden, at løverne Simba og Ploy kom til dyreparken fra Ukraine via Poznan Zoo i Polen. De havde været efterladt i en sønderbombet ukrainsk dyrepark og viste tegn på at være traumatiserede, da de kom til Polen. Men det er ikke noget, som dyrepasseren med ansvaret for løverne mærker noget til i dag.
- De trives og er nysgerrige. Når jeg er i stalden, vil de gerne være inde sammen med mig, men de tager også hele det udendørs anlæg i brug, siger Jimmi Patrich Nielsen.
Efter løverne havde vænnet sig til deres nye omgivelser, satte Jimmy gang i træningen af dem. Det foregår med en såkaldt target stick, en ”clicker” og masser af kødlunser. Løverne skal lære at lægge sig på et højt leje op mod burets tremmer og holde fokus på spidsen af staven. Hver gang løverne lystrer, klikker Jimmy højlydt og belønner dem med kød. Løverne opsøger selv træningen, og den vil komme dyrene til gavn. Den indlærte adfærd vil på sigt gøre det muligt at undersøge løvernes sundhedstilstand og for eksempel tage blodprøver uden behov for bedøvelse.
- Det er ikke cirkuskunster, de lærer, men praktisk adfærd, der gør lettere for dem – og os, siger Jimmi Patrich Nielsen.
De reddede tigre, som går i et anlæg ved siden af løverne, har været igennem samme træning. Og i dag kan dyrepasseren blandt andet undersøge den pensionerede cirkustiger Kenis tandhygiejne uden bedøvelse. Men der forskel på løverne og de større medlemmer af kattefamilien.
- Løverne er meget hurtigere til at fange pointen med øvelserne. De fangede det grundlæggende efter to-tre gange. Det tog noget længere tid for tigrene. Det er nogle kvikke dyr, der heldigvis nu er i omgivelser, hvor de trives, siger Jimmi Patrich Nielsen.
Der vides meget lidt om løvernes hverdag i den lille private zoologiske have i Ukraine, men de kan være holdt i forskellige bure. Derfor var personalet i Knuthenborg også usikre på, hvordan løverne ville komme ud af det med hinanden. Men også her har dyrepasseren gode nyheder.
- De kommer godt ud af det med hinanden. Et tydeligt tegn på det er, at vi kan fodre dem sammen i ude anlægget, siger Jimmi Patrich Nielsen.
Løverne er bragt til safariparken i et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse. Og gennem i en særlig gruppe under EARS (European Alliance of Rescue Centres and Sanctuaries) holder foreningen fortsat øje med andre vilde dyr i Ukraine, som kan få et godt og fredeligt hjem i Danmark.
Se løvetræningen i videoen herunder.