Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at vilde aber ender som forsøgsdyr i den velregulerede industri? Biolog Anne Sofie Meilvang tegner et billede af et kaotisk marked for forsøgsaber, der kan koste op til 30.000 dollars.
Makakaben går i panik og prøver at undslippe nettet, så kryber sammen, fanget og frosset af frygt. Hun er fastklemt til jorden af krybskyttens fod med hendes arme låst bag ryggen. En uønsket hanmakak slås ned, får halsen skåret over og kasseres som affald.
Scenerne fra den brutale jagt på vilde makakaber i Indonesien, dokumenteret af Action for Primates, står i skærende kontrast til endemålet for en del af de fangede abers rejse: Klinisk rene forskningsfaciliteter for blandt andet velrenommerede, vestlige medicinalvirksomheder. Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at vilde aber ender som forsøgsdyr i den velregulerede industri? Biolog og leder for internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang, forsøger i video nedenfor at kaste lys på en skummel handel, der truer ikke blot aberne men også skrøbelig økosystemer.
Støtter overvågning af makakaberne
Dyrenes Beskyttelse støtter the Long-Tailed Macaque Project - et nyt initiativ, der søger at forstå status og human-makak-grænseflader for den langhalede makak gennem populationstællinger, undersøgelser af handlen med aber, adfærdsobservationer og etnografisk forskning. Projektet er et samarbejde med forskere, institutioner og NGO'er fra mange dele af verden, især langhalede makak-habitat-lande.
Den danske forsker Malene Friis Hansen, står bag projektet. Hun er ph.d. er post doc. ved Københavns Universitet og forskningsassistent ved Oxford Brookes University.