dyrlæge

Dyrlægetjek på samlebånd

Sidst i december flyttede 29 hunde ind på to af Dyrenes Beskyttelse Internater. De mange hunde skulle alle sammen dyrlægetjekkes hvilket tager tid med så mange dyr. Dyrlægen gennemgår hver enkelt hund fra top til tå, for at sikre at alt er som det skal være.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

2022 sluttede med overflod af hunde på to af Dyrenes Beskyttelses jyske internater. Hele 29 hunde flyttede d. 21. december ind på henholdsvis Brande- og Nordjyllands Internat. 13 af hundene var unge labradorer og de resterende 16 var Schæfer/Labrador/Boxerblandinger som kom til Brande.

Før hundene kunne få nye hjem, og for at sikre at de ikke havde sygdomme de kunne smitte resten af internathundene med, blev de som det første tjekket ved dyrlægen. Dyrlægetjekket skal foregå så hurtigt som muligt, så hundene kan komme ud af isolation og personalet kan starte arbejdet med hundene op.

Blide men nervøse

Allerede inden hundene kommer ind til dyrlægen, starter vurderingen af deres tilstand. Da Nordjyllands Internat tog ud for at hente de 13 labradorer, pakkede de bilen med alt hvad de kunne få brug for, såsom vådfoder, godbidder, seler, hundesnore, tæpper og chipscannere.

- Vi vidste intet om hundene før vi mødte dem, og vi vidste slet ikke om vi kunne komme til dem. Allerede her forbereder vi os på dyrlægebesøget, ved at vurdere deres tilstand. Heldigvis var hundene blide og slet ikke aggressive. Hundene var dog ekstremt stressede og da vi ankom til internatet, havde de skidt i alle transportkasserne, siger Cathrine Cocks, internatmedarbejdere.

To dage senere skulle alle hundene til dyrlægen. Her kommer de ind en ad gangen, hvor de bliver tjekket fra top til tå. Der bliver lyttet på deres hjerter, tjekket tænder, øjne, led og ører. Hvis hundene trækker sig eller reagerer på noget, så bliver de sendt i røntgen for at undersøge om det er noget alvorligt. De bliver også sendt til scanning hvis der er mistanke om drægtighed.

- De tager ca. 15 min at tjekke hver enkelt hund, så vi nåede at tjekke alle om fredagen. Heldigvis var de blide og tillidsfulde, men de var tydeligt nervøse. Efter dyrlægetjekket skal vi havde dem adfærdsvurderes, så der går noget tid før de er klar til adoption efter dyrlægetjekket, siger Cathrine Cocks.

Ekstra hjælp mellem jul og nytår

De 16 hvalpe i Brande startede med at komme i isolation. Internatet vidste at hvalpene manglede vacciner, så for at sikre de ikke smittede de andre dyr, blev de isoleret.

- Vi måtte få vores gamle dyrlæge til at komme ekstraordinært mellem jul og nytår, så vi kunne få hvalpene tjekket hurtigst muligt. Normalt giver vi hundene ormekur først, men i den her sag blev vaccinerne prioriteret, så de kunne komme op i vores almindelige afdeling så hurtigt som muligt, siger Brian Karlsen, Internatleder I brande.

Ved dyrlægen blev hvalpene også tjekket for fysiske skavanker, og de fik tjekket øjne, led, øre, tænder og lyttet på hjerter. Hvalpene fik også en særlig skånekost, indtil internatet kunne se hvordan deres maver fungerede.

- Vi lavede en hvalpeaftale, som fungerede sådan, at alle vores medarbejdere gik ned hvalpene som det sidste, inden de gik hjem. På den måde blev de socialiseret mens de var i isolation og de mødte mange forskellige mennesker, siger Brian Karlsen.

Alle 29 hunde var heldigvis i fin fysisk stand, så internaterne hurtigt kunne komme i gang med at arbejde med adfærd og søge efter hundenes nye hjem.