Forskere fra Københavns Universitet undersøger i et nyt studie velfærden ved den moderne, vestlige familiehund med det, de kalder landsbyhunden. Undersøgelsen udspringer af et stigende antal hunde med separationsangst og adfærdsproblemer, hvilket også afspejles på Dyrenes Beskyttelses internater. Konklusionen er klar: Vi forventer for meget af vores hunde.
Vi skal langt væk fra Danmark for at møde landsbyhunden. Hunden, der bor i en landsby, men ikke ved en bestemt familie og som lever frit blandt mennesker og andre dyr. Umiddelbart ville de fleste danskere nok mene, at de hunde, som lever i parcelhuskvarterer ved familier, har et bedre liv, men sandheden er måske ikke helt så simpel.
Studiet fra Københavns Universitet konkluderer, at de danske familiehunde scorer højt på sikkerhed, adgang til næringsrig kost og dyrlægehjælp, men lavere når det kommer til at trives mentalt. Mange danske familiehunde er nemlig understimulerede, ensomme og lider under urealistiske høje, sociale forventninger fra ejerens side.
- Mange familier lever et liv med skole, job og fritidsinteresser. Der kan være meget alenetid forbundet med sådan en hverdag, hvor hunden måske er alene op til 9 timer hver dag, og når familien så kommer hjem, skal der laves mad, lektier og mange andre ting, der ikke levner meget tid til samvær på hundens præmisser, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Høje forventninger og dårlig socialisering
Hunde er meget sociale, og derfor kan de mange timer alene, som moderne familiehunde har hver eneste dag, have en negativ effekt.
- Hvis hunde er meget alene, eller ikke bliver gradvist vænnet til at være alene i længere tid, kan de udvikle separationsangst eller andre separationsrelaterede problemer som kedsomhed og frustration. Det kommer til udtryk som gnaven i møblerne, tissen på gulvet eller anden adfærd, der ødelægger hjemmet og som i sidste ende kan føre til, at hundene kommer på internat eller på anden måde omplaceres, forklarer Jens Jokumsen.
Samtidig er der høje forventninger til, hvad familiehunde skal kunne socialt:
- Familiehunde skal finde sig i alt fra børnenes side, de skal kunne lide alle andre hunde og hvis fremmede vil klappe dem, så skal de også finde sig i det. Vi har altså store forventninger til, hvad vores hunde skal kunne socialt, understreger Jens Jokumsen.
Sænk forventningerne og giv hunden plads
Undersøgelsen konkluderer, at hundeejere skal overveje at sænke forventninger til deres hund. På den måde kan man som hundeejer gøre livet lettere for sin hund. Dyrenes Beskyttelse understreger i den sammenhæng, at det er vigtigt at overveje, hvad man som familie kan tilbyde sin hund, før man anskaffer sig den.
- I Sverige må hunde ikke være alene mere end 6 timer om dagen, hvilket helt klart er bedre for hundens mentale trivsel. De fleste hunde kan lære at være alene flere timer om dagen, men hvis vi vil imødekomme hundes sociale behov, så må vi forsøge at nedsætte deres alene-tid og i øvrigt acceptere, at hunderacer og individer inden for racerne er meget forskellige og har forskellige sociale behov, afslutter Jens Jokumsen.