Dansk dyrlægehjælp sikrer masaihundenes sundhed

Læs de gribende historier om behandlingen af hundene, om lokalbefolkningens traditioner og om den voksende forståelse for vigtigheden af at have sunde og velnærende vagthunde, der ikke risikerer at smitte det vilde dyreliv på savannen.  

Dyrlægerne er landet – støt mens tid er!

Danske dyrlægestuderende er i Masai Mara den 2. til den 11. november 2023 - med støtte fra Dyrenes Beskyttelse. De behandler og vaccinerer vagthundene i naturreservatet Mara North Conzervancy, så de er beskyttet mod dødelige sygdomme og ikke påvirker den unikke biodiversitet i naturområdet.

"Der er kommet et overtal af løse hunde, og de er begyndt at være en trussel imod dyrene på savannen. Det gælder især overførsel af for eksempel rabies. Derfor er det så vigtigt, at vi behandler, neutraliserer og vaccinerer dem – så der kan komme lidt ro og styr på den voksende population. Vi vil ikke bare beskytte hundene, men også opretholde det vilde dyreliv i Masai Mara.”
- Sofie Brinch-Møller Kirkegaard, specialestuderende i veterinærmedicin, Københavns Universitet, og deltager i projektet.

Støt nu og gør dyrlægehjælpen mulig.

Fotos: Asger Thielsen / Dyrenes Beskyttelse.

Giv hundene et sundt og værdigt liv

Med din støtte kan vi behandle, vaccinere og neutralisere de mange hunde i Masai Mara. Det gør en verden til forskel for hundenes sundhed og trivsel, og hjælper med at bevare et af Afrikas vigtigste naturområder, som er hjem for adskillige truede dyrearter.

SMS MASAI til 1474 og støt dyrlægehjælpen med 100 kr. eller overfør et valgfrit beløb med MobilePay 266955.

Så langt rækker dit bidrag

  • Med 135 kr. kan vi vaccinere en hund mod rabies, hundesyge og parvovirus
  • Med 225 kr. kan vi kastrere en hanhund
  • Med 375 kr. kan vi sterilisere en tæve
 

Hvem vogter kvæget, når vagthunden er syg?

Sunde hunde sikrer mad til familien

Hos masaierne i Masai Mara er hundene mere end bare en del af familien. De vogter landsbyen og giver hals, hvis rovdyr nærmer sig kvægflokken om natten. Sådan har det været i mange hundrede år.

Så længe, masaifolket kan huske, har hundene været en vigtig del af deres landsbyer. I Masai Mara i Kenya bliver hundene brugt til at vogte og beskytte husdyr og mennesker mod vilde rovdyr.

Desværre er der alt for mange hunde, og befolkningen har svært ved at tage sig af dem. Det truer både hundenes sundhed og den enestående bestand af vilde dyrearter i området. Hvalpe efterlades i værste fald på savannen til en uvis og barsk skæbne, og strejfende hunde udgør en trussel mod det unikke dyreliv i området ved at jage, forstyrre og overføre sygdomme.

Læs også: Lille hold sætter stort aftryk hos masaiernes hunde

Masai med kvæg

Jo flere hunde, des større problemer

Masaierne har begrænset adgang til dyrlægehjælp, og deres hunde må undvære behandlinger, vi andre tager for givet. De har ofte orm og lider af forskellige sygdomme. En stor andel er ikke vaccineret mod rabies, hundesyge og parvovirus, og de risikerer at smitte de vilde dyr på savannen.

De færreste af hundene er neutraliserede, og antallet af hunde stiger i en hastighed, som masaierne hverken kan brødføde eller har behov for. Jo flere hunde, des større problemer. Derfor er der brug for neutralisering og dyrlægebehandling.

Hjælp os med at behandle og vaccinere hundene i Masai Mara, så de kan få et sundt og værdigt liv. Støt dyrlægehjælpen nu.

Læs også: Hundene bliver meget bedre vagthunde
 

Masaihunde

Mara North Conservancy

Den endeløse savanne med blidt bølgende græs er hjem for en enestående og mangfoldig dyrebestand.

ET STOLT NOMADEFOLK MED GAMLE TRADITIONER

Mara North Concervancy ligger i det sydvestlige Kenya, og har været fredet siden 2009. Det imponerende område, som strækker sig 320 km2, er yndet tilflugtssted for vilde dyr og berømt for sin mangfoldige biodiversitet. Her driver nomadefolket, masaierne, deres græssende kvæg rundt og lever side om side med den vilde dyrebestand.

Nomadefolkets historie kan spores hundreder af år tilbage. Kvægets mælk og kød har tidligere været deres primære kilde til føde, og udgør fortsat en afgørende del af deres livsgrundlag.

Der er tale om et stolt folkefærd med gamle traditioner, som tager lang tid at ændre ved. De er både glade for og dybt afhængige af deres hunde, men de har brug for hjælp til at prioritere deres velfærd. Det arbejde skrider godt frem.

Læs også: Dyrlægehjælpen gør en forskel

Nomader og to masaihunde

Hellere to raske hunde end seks udsultede

Hjælpen til masaierne og deres hunde er dybt forankret i lokalbefolkningen. Lokale ambassadører udbreder vigtig viden om projektets arbejde på basarer og i kirker, og på de lokale skoler undervises børnene i hundes velfærd, så fremtidige generationer også lærer, hvorfor en sund og glad hund er vigtig – for hundens skyld, for masaiernes skyld og for hele økosystemets skyld.

Oplysning og samarbejde med de lokale er afgørende for projektet, der med tiden har fået stor opbakning fra lokalbefolkningen, fordi de kan se, at det hjælper.

Før var devisen: Jo flere hunde, des bedre. Nu giver det langt bedre mening at have få raske hunde end flere udsultede hunde, der måske strejfer bort og jager vilde dyr. Befolkningen er blevet klar over, at to raske hunde er bedre end seks udsultede.

Læs også: Følg hundene på operationsstuen

Børn og masaihundehvalp

Et projekt med stor betydning

"Projektet er et holistisk projekt, der arbejder med både dyrevelfærd, kapacitetsopbygning, sundhed og bevarelse af truede dyrearter. Det kan dermed have stor betydning for både dyr, mennesker og naturen i Masai Mara."

Anne Sofie Meilvang, biolog og international projektleder hos Dyrenes Beskyttelse

Masaihund på operationsstue
James Nayetuni
Hunden Sero

Et unikt internationalt samarbejde

I 2018 startede Mara North Conservancy Dog Project for at beskytte såvel de lokale masaiers hunde som et naturområde, der strækker sig over 320 kvadratmeter i det sydvestlige Kenya. Projektet er søsat af Karen Blixen Camp Trust.

Flere end 2.200 hunde er blevet behandlet i projektet, der to gange årligt sender dyrlæge Rikke Langebæk fra Københavns Universitet til Kenya med et hold frivillige dyrlægestuderende, der vaccinerer, neutraliserer, giver ormekur og behandler for sygdomme.

Der er også dyrlægestuderende fra Tufts University i USA og Nairobi University til Kenya, ligesom projektet har et løbende samarbejde med VetAid om at vaccinere hunde i Mara North Conservancy året rundt.

Dyrenes Beskyttelse har støttet projektet siden 2020 for at være med til at sikre en bæredygtig og sund bestand af brugshunde, der ikke er til fare for mennesker, dyr eller naturen.

Læs også: God dyrevelfærd er et globalt anliggende

Nyt hold til Kenya i november

I november i år sendes endnu et hold afsted til Mara North Conservancy. Holdet består af dyrlægestuderende fra Kenya, USA og Danmark og skal neutralisere, behandle og vaccinere hundene mod rabies, hundesyge og parvovirus.

Samtidig skal de undervise og oplyse lokale børn og voksne i hundes adfærd, pleje og sundhed, så de kan forebygge sygdom og mistrivsel i hundeflokkene.

”Jeg forventer, at vi ikke bare kommer til at beskytte hundene mod sygdomme, men at vi også gør en forskel for opretholdelsen af det vilde dyreliv i Masai Mara. Derudover får vi dyrlægestuderende en oplevelse, som jeg ved vil give os mere kirurgisk erfaring fra dygtige kirurger. Den kan vi bruge, når vi er færdiguddannede og skal ud at arbejde i praksis og passe på dyrene herhjemme.”

Sofie Brinch-Møller Kirkegaard, specialestuderende i veterinærmedicin, Københavns Universitet

Masaihund og dyrlæge
Operation af masaihund
Tandundersøgelse på masaihund