HJÆLP KRIGENS DYR

Støt vores arbejde i dag med at hjælpe de ukrainske dyr. Med din støtte hjælper vi blandt andet nødstedte dyr i Ukraine og hjælper flygtninge med dyr i Danmark

 

HJÆLP TIL MENNESKER

OG KRIGENS DYR

Langt over to millioner ukrainere har været på flugt fra deres hjem. Børn og kvinder er flygtet med kun det allermest nødvendige, og for mange gjaldt det også deres kæledyr. Der er stadig nødstedte dyr i Ukraines storbyer, der er under angreb. Og soldater må efterlade deres dyr, når de tager til fronten. Krigens dyr – familiedyr, husdyr og dyr i zoo og reservater - har brug for særlig hjælp.

Dyrenes Beskyttelse er klar til at hjælpe krigens dyr. Vi har været tilstede ved den travleste grænseovergang i Polen for at hjælpe flygtninge med dyr og evakuerede dyr fra Ukraine. Vi er i løbende dialog med andre dyreværnsorganisationer i Europa for at støtten til nødstedte dyr i Ukraine fra danske dyrevenner skal gøre mest og hurtigst gavn. Herhjemme holder vi tråd i Udlændige- og Fødevarestyrelsen for at kunne hjælpe ukrainere og deres kæledyr, der har fundet vej til Danmark.  

Denne side giver dig et overblik over krigens konsekvenser for Ukraines dyr, og hvordan du bedst hjælper krigens dyr.

 

Britta Riis, Direktør
 

 

FORTÆLLINGER FRA FELTEN

 

SENESTE NYT 

02.01.2023 - kl. 06.00
Tre løver evakueret til Danmark fra krigszone
Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse sikrer tre afrikanske hunløver fra Ukraine et nyt hjem i safariparken. Løverne er hentet i sidste øjeblik fra en zoo i en krigszone
Læs mere her

15.09 - kl. 9.50
Støtte til krigens katte i Odessa
Danske dyrevenner har bakket massivt op om nødhjælp til dyr i nød på grund af krigen i Ukraine. Og mens strømmen af mennesker og dyr ud af landet er loddet af, kan vi stadig hjælpe – særligt i det sydlige Ukraine. Derfor har Dyrenes Beskyttelse doneret 50.000 kroner til Mini-shelter Lapusik i Odessa.
Læs mere her

26.05 - kl. 12:40
Hjælpen skal i højere grad helt ind i Ukraine
På grund af den aftagende flygtningstrøm arbejder Dyrenes Beskyttelse på at få hjælpen til krigens dyr ind i landet. Det betyder også, at feltklinikken i Polen lukkes ind til videre. 
Læs mere her 
 

18.05 - kl. 14.45
Knap 800 af krigens dyr har været til kontrol

Fødevarestyrelsen har offentliggjort en liste over kontrollerede, ukrainske kæledyr. Der udfyldt 814 registreringer af kæledyr. Embedsdyrlægen har kontrolleret 456 hunde og 340 katte. 
Se listen her

02.05 - kl. 12.10
Flere kæledyr end forventet

Der kommer flere kæledyr med flygtningestrømmen end forventet. Det giver ekstra travlt hos godhjertede dyrlæger. Samtidig øges fokus på risikoen for rabies.
Læs mere her 

08.04 - kl. 11.20
Få forbudte hunde i flygtningestrømmen

Der var i sidste uge registreret tre hunde medbragt fra Ukraine, der er på listen over forbudte racer i Danmark. Fødevarestyrelsen vurderer, at flygtningene kan beholde hundene, hvis de føres i snor og er forsynet med forsvarlig, lukket mundkurv. Det er dog politiet, der træffer afgørelse i de enkelte sager
 

SE FLERE NYHEDER

 

De flygter med det kæreste, de har. Støt krigens dyr

 

TEAM

Her er taskforcen, der sikrer, at støtten fra danske dyrevenner gør mest mulig gavn. Samtidig opdaterer de med dig med nyheder om Ukraines dyr og svarer på spørgsmål om situationen for dyrene herhjemme og i Ukraine og nabolandene      

 

 

 

 

 

 

 

Photos: Ritzau Scanpix / Attila Husejnow & Daniel Leal

 

TILMELD DIG NYHEDSBREV

Hold dig opdateret med troværdige nyheder om dyrene, der kommer i klemme i krigen, og hvordan vi kan hjælpe dem og deres familier

 

 

Sidste nyt fra Fødevarestyrelsen: 

 

 

SPØRGSMÅL OG SVAR

Først skal vi vide, hvilken hjælp, der er brug for. Vi forsøger lige nu at få en idé om, hvor mange kæledyr, vi kan forvente, der kommer til Danmark. Samtidig er vi i tæt dialog med Udlændinge- og Fødevarestyrelsen om procedurerne for de dyr, der ikke lever op EU's indførselskrav, og som derfor skal i isolation og eventuelt vaccineres. Som landet største dyreværnsorganisation står vi klar til at supplere kommuner, nødhjælpsorganisationer og privatpersoners store arbejde med vores dyrefaglige ekspertise og ressourcer.

Læs den seneste status om Fødevarestyrelsens arbejde her

Fødevarestyrelsen har lavet en side på både dansk og engelsk, som opdateres løbende med oplysninger til de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark med kæledyr.

Der er lavet nogle undtagelser fra de sædvanlige krav om dokumentation for sundhedstjek og vacciner, så de ukrainske flygtninge kan komme hertil med deres kæledyr, også selv om de ikke har papirerne i orden endnu. Dette vil Fødevarestyrelsen hjælpe med. Det vigtigste er, at de registrerer sig ved ankomst til Danmark, så Fødevarestyrelsen kan kontakte dem og hjælpe dem med at få tingene i orden. Vejledning til at gøre dette findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Dyrenes Beskyttelse undersøger, hvordan vi evt. kan hjælpe dem, der kommer hertil med deres kæledyr, fx med foder, medicin, osv., og vi vil opdatere her på siden, når vi kan melde noget konkret ud.

Rabies er meget udbredt i Ukraine. Derfor er det vigtigt at tage sine forbehold. Læs mere om rabies-risikoen her

Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at kæledyr fra Ukraine, som er i isolation af Fødevarestyrelsen, nu må bryde isolationen, hvis der er tale om akut behov for dyrlægebehandling af dyret, eller hvis der skal foretages et eller flere af de nødvendige tiltag hos en praktiserende dyrlæge. Læs mere her

The Danish Veterinary and Food Administration has made information available in both Danish and English to Ukrainian refugees travelling with pets. The site will be updated as the situation develops and more information is available.

In order to enter Denmark with a pet, you would normally need documentation of health and vaccinations upon arrival. Luckily, the Danish Veterinary and Food Administration has made special exemptions to these rules for the Ukrainian refugees, allowing them to come here with their pets without documentation. It is however important, that the refugees register upon arrival with the Danish Veterinary and Food Administration. The guide for doing this can be found here.

Animal Protection Denmark is currently investigating how we can help those who arrive here with pets, be it help with food, medicine and so on. We will update this site, when we can share more on this.

Rabies is widespread in Ukraine. Therefore, it is important to take certain precautions. Read more about the risk of rabies here

The DVFA has announced that ukranian pets in quarantine in Denmark now are allowed to break the quarantine in case of urgent veterinary care or if one or more necessary precautions are to be carried out at a local vet. Read more here

Vi er i tæt kontakt med vores netværk for at skabe os et overblik over situationen og finde ud af, hvordan vi bedst muligt hjælper dyrene og sikrer os, at de får den bedst mulige hjælp under den kaotiske situation.

Det er vigtigt, at vi sikrer, at vi hjælper dem, der har mest brug for det og på den bedst mulige måde. Vi undersøger bl.a. om der er nogle af internater for hjemløse dyr i Ukraine, der har brug for hjælp og prøver at finde ud af om den hjælp, de har mest brug for, er donationer i form af penge, dyrefoder eller måske dyrlægehjælp.

Der er flere organisationer, der stiller hjælp til rådighed i Ukraine og nabolandene. Vi er en del af den internationale sammenslutning af dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup for Animals, som har lavet en oversigt over dem, der har aktiviteter i området.

Du kan se oversigten her

Vi har gennem vores medlemskab af Eurogroup for Animals flere samarbejdspartnere, der har lokale dyrevelfærdsprojekter i Ukraine, og vi undersøger, om de projekter stadig er i drift, og om vi kan hjælpe med at indsamle til dem. 

Lige nu har vi ikke et overblik over, hvilke behov der er for dem, som kommer her til landet. Vi er i tæt dialog med Fødevarestyrelsen, og vi skal nok melde ud, hvis behovet opstår. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor vi orienterer om udviklingen og behov for hjælp og frivillige. Du kan også støtte vores arbejde for krigens dyr med et bidrag i dag. 

Tilmeld nyhedsbrevet

Giv et bidrag til krigens dyr

Fødevarestyrelsen har udarbejdet relevant information for dem, som vil hjælpe ukrainske flygtninge med kæledyr, der kommer til Danmark. Læs mere her

Som udgangspunkt nej. Det kræver, at dyret lever op til gældende regler for indrejse, og da Ukraine ikke er et EU-land, og samtidig er høj-risiko land for rabies, så er der meget strikse krav til sundhedsdokumenter, vacciner, osv.

Fødevarestyrelsen har lavet nogle undtagelser fra disse krav, men det gælder kun for ukrainske flygtninge, der kommer hertil med deres eget kæledyr. 

Som udgangspunkt nej. Det kræver, at dyrene lever op til gældende regler for indrejse, og da Ukraine ikke er et EU-land, og samtidig er høj-risiko land for rabies, så er der meget strikse krav til sundhedsdokumenter, vacciner, osv.

Fødevarestyrelsen har lavet nogle undtagelser fra disse krav, men det gælder kun for ukrainske flygtninge, der kommer hertil med deres eget kæledyr. 

Fødevareministeriet opfordrer til, at man ikke tager til Ukraine for at hente herreløse hunde og katte med hjem pga. risiko for den dødelige rabies (hundegalskab).

Lige nu har vi ikke et overblik over, hvilke behov der er hverken i nærområderne eller for dem, som kommer her til landet. Vi arbejder på højtryk for at få et overblik over situationen, og vi skal nok melde ud, når vi kan se behov for donationer. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor vi orienterer om udviklingen og behov for hjælp og frivillige. Du kan også støtte vores arbejde for krigens dyr med et bidrag i dag. 

Tilmeld nyhedsbrevet

Giv et bidrag til krigens dyr

Ind til nu er midlerne gået til hjælp til flygtninge med dyr og evakuerede hunde og katte fra krigen. Vi har drevet en feltklinik ved et modtagecenter for flygtninge i Polen, tæt på grænsen til Ukraine. Her har vi haft ti frivillige, fire dyrehjælpskoordinatorer og en dyrlæge dernede. Lige nu er flygtningestrømmen aftagende, og vi har derfor trukket vores folk hjem fra Polen ind til videre.

Vi har også i samarbejde med foreningen Fair Dog støttet et modtagecenter ved den polsk-ukrainske grænse med blandt andet dyrlægehjælp til dyrene, vandtanke, medicinsk udstyr og desinficerende midler. 

Herhjemme kan flygtninge få brug for hjælp til såvel vacciner som karantæne-faciliteter, men det er stadig for tidligt at sige noget om, hvor stort behovet bliver. 

Der er allerede blevet evakueret nogle dyr ud af Ukraine, bl.a. en flok løver, som er på vej til Primadomus i Spanien. Forhåbentligt vil der over de næste dage bliver evakueret flere dyr ud af Ukraine, men der er store udfordringer bl.a. med at finde transport til dyrene. Desuden kan man ikke sende folk ind i Ukraine for øjeblikket for at hjælpe med redningerne.

En af de næste, store udfordringer bliver at finde egnede hjem til dyrene i Europa, men heldigvis har flere europæiske redningsstationer og zoos allerede tilbudt deres hjælp med det.

Dyrenes Beskyttelse har tilbudt vores støtte til evakueringerne, og vi afventer, hvordan vi bedst kan støtte de nødstedte dyr.

Endvidere har vi været i kontakt med EAZA, som er den europæiske association for zoos og akvarier, for at høre om der er et behov for at hjælpe dyrene i de Ukrainske zoos. De har indtil videre meldt tilbage, at de er ved at skaffe sig et overblik, men at de forventer, at de zoologiske haver formodentlig kommer til at mangler både frisk foder til dyrene, men også veterinært udstyr og medicin i nærmeste fremtid. Vi følger situationen tæt.

Igennem vores samarbejdspartnere i Eurogroup for Animals undersøger vi lige nu, hvordan vi bedst kan hjælpe hjemløse dyr og støtte internater for hjemløse dyr i Ukraine. Det er vigtigt, at de får den rigtige hjælp, og mange dyrevelfærdsorganisationer samarbejder om at finde ud af, hvilke steder der har mest brug for hjælp. Det er udfordrende, da der er begrænsede kontaktmuligheder til mange af stederne i Ukraine.

Vi er en del af Eurogroup for Animals, og gennem dem har vi taget kontakt til OIE, World Organization for Animal Health, med henblik på, hvordan indsatser kan foranstaltes regionalt for at sikre, at der tages hånd om landbrugsdyrene. Forhåbentlig kan vi stable et samarbejde på benene.

Vi er en del af den internationale sammenslutning af dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup for Animals, som har nedsat en arbejdsgruppe, der bl.a. skal arbejde med hestenes situation. Vi opdaterer her på siden, så snart der er nyt. 

Det er endnu ikke afklaret, hvordan man forholder sig, hvis en ukrainsk hund af en race, der er på den danske forbudsliste, kommer hertil. I dag er reglerne sådan, at den må opholde sig i landet i max 14 dage. Der vil komme mere information om dette fra Fødevarestyrelsen på et senere tidspunkt.

Fødevarestyrelsen har lavet en vejledning til dyrlæger, der bliver kontaktet om kæledyr fra Ukraine. 

Læs vejledningen her

Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at kæledyr fra Ukraine, som er i isolation af Fødevarestyrelsen, nu må bryde isolationen, hvis der er tale om akut behov for dyrlægebehandling af dyret, eller hvis der skal foretages et eller flere af de nødvendige tiltag hos en praktiserende dyrlæge. Læs mere her

 

SENESTE NYT FORTSAT...

06.04.2022 - kl. 10.22
Dyrlægehjælp ved flytgningecenter i Polen
Dyrenes Beskyttelses mobile dyrlægeklinik yder nu også hjælp til flygtninge med kæledyr ved modtagecenteret i Przemyśl. Samtidig fortsætter støtten til organisationerne, der arbejder med evakuerede dyr ved grænsen.
Læs mere her
 

01.04.2022 - kl. 8.50
1000 kæledyr forventes at komme til Danmark
Fødevarestyrelsen regner med - på baggrund af tal fra Polen med - at der kommer cirka 1 kæledyr over grænsen for hver 100 flygtninge fra Ukraine. Med det seneste estimat for antallet af flygtninge, kan der komme i nærheden af 1000 af krigens dyr til Danmark.
 

28.03.2022 - kl. 14.50
Danske Peter flygtede med sin kæreste, hund og papegøje
Peter Hvidberg og hans ukrainske kæreste Eliza flygtede fra Kyivs bomberegn og eksplosioner med parrets papegøje og hunden Maila. Den lille maltipoo endte med at have stor betydning for både ejerne og de andre ukrainske flygtninge, parret mødte undervejs op gennem Europa.
Læs mere her 
 

28.03.2022 - kl. 8.27
Dyrenes Beskyttelse sender hjælp til ukrainske zoos
Der er to kritiske opgaver lige nu: for det første at evakuere så mange dyr ud som muligt, og dernæst at få hjælp ind til de dyr, der ikke kan evakueres. Der er hårdt brug for foder, vand og medicin, men det er en livsfarlig opgave.
Læs mere her 
 

27.03.2022 - kl. 10.30
Dyrlæger i hele landet hjælper krigens dyr
Dyrenes Beskyttelse har lavet et overblik over dyrlæger, der tilbyder gratis hjælp til ukrainske flygtninges kæledyr.
Læs mere her 
 

24.03.2022 - kl. 13.19
Lempelse af isolationskrav for kæledyr fra Ukraine som skal behandles af en dyrlæge
Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at kæledyr fra Ukraine, som er i isolation af Fødevarestyrelsen, nu må bryde isolationen, hvis der er tale om akut behov for dyrlægebehandling af dyret, eller hvis der skal foretages et eller flere af de nødvendige tiltag hos en praktiserende dyrlæge. 
Læs mere her

 

22.03.2022 - kl. 13.12
Dyrlægehjælp til evakuerede dyr ved den polske grænse
Dyrenes Beskyttelse hjælper med mobil dyrelægeklinik ved den polsk-ukrainske grænse. De evakuerede dyr er underernærede og smitter hinanden med infektionssygdomme. 
Læs mere her

Video: https://youtu.be/kI1raWXdkbc

 

22.03.2022 - kl. 8.05
Nyt til dyrlæger: Håndtering af kæledyr fra Ukraine
Fødevarestyrelsen har opdateret deres vejledning til dyrlæger, der håndterer kæledyr fra Ukraine, såsom mikrochipning, rabiesvaccination og rabiesantistofblodprøve på baggrund af den afgørelse, som Fødevarestyrelsens embedsdyrlæge udleverer til ejeren efter dokumentkontrol og visitation af dyret.
Læs mere her

 

19.03.2022 - kl. 10.45
Støtten kommer dyrene til gavn
Krigens dyr mærker allerede støtten fra danske dyrevenner. Der er sørget for blandt andet varme containere til evakuerede hunde og katte ved den polsk-ukrainske grænse

Video: https://www.youtube.com/watch?v=-fx93Qfyh3Q

 

17.03.2022 - kl. 11.30
Intet krav om rabiesvaccine af katte 
Der er flest katte, der får rabies i Ukraine. Alligevel er vaccination af alle katte ikke et lovkrav. Det fremgår af Fødevarestyrelsens trusselsvurdering for rabies. 

 

17.03.2022 - Kl: 6:00

Danske landmænd sender stadig levende dyr til Rusland 
Til trods for invasionen af Ukraine sender danske landmænd stadig kvæg og svin til Rusland. Det er ikke bare et etisk problem, men også et problem for dyrevelfærden.
Læs mere her

 

16.03.2022 - Kl: 11:00

Billedserie: Kæledyrene med på flugt 
Knap tre millioner er nu på flugt fra krigen i Ukraine. De fleste af dem har kun fået det allermest nødtørftige med. Og for mange gælder det også deres kæledyr.
Læs mere her

 

12.03.2022 - Kl: 08:45

Dyrenes Beskyttelse støtter center for krigens dyr
I samarbejde med Fair Dog støtter Dyrenes Beskyttelse et modtagecenter for krigens dyr i Polen med opvarmede containere, vandtanke, medicinsk udstyr og desinficerende midler.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=SOEdme4dq5M

 

11.03.2022 - Kl: 09:51

Ministerium: Tag ikke til Ukraine for at hente hunde og katte med hjem
Fødevareministeriet opfordrer til, at man ikke tager til Ukraine for at hente herreløse hunde og katte med hjem pga. risiko for den dødelige rabies (hundegalskab).
Læs mere her

 

11.03.2022 - Kl: 09:05

Odesa: Kæledyr i hundredvis efterlades hos lokal zoo
Ukrainere på flugt er tvunget til at efterlade deres kæledyr. Heldigvis er der ildsjæle, som tager sig af dem.
Læs mere her

 

10.03.2022 - Kl: 12:31

Hunde strømmer ind over grænsen til Polen
Det er ikke kun flygtninge, der strømmer ind fra Ukraine til Polen. Hunde evakueres i stor stil over grænsen, men kapaciteten i Polen er presset, rapporterer Dyrenes Beskyttelse.
Læs mere her

 

10.03.2022 - Kl: 09:46

Fødevarestyrelsen: Høj risiko for at rabies bringes til Danmark
En ny risikovurdering sætter fokus på alvoren ved, at et stort antal kæledyr bringes til Danmark fra Ukraine. Derfor skal alle dyr sundhedstjekkes ved ankomst.
Læs mere her

 

09.03.2022 - Kl: 11:35

Katastrofe kan være på vej for Ukraines landbrugsdyr
Problemer med foder, der ikke kan komme frem, dyr, der sulter, og strømsvigt, hvor vitale installationer i staldene ikke virker. En potentiel katastrofe kan være under opsejling for Ukraines landbrugsdyr og dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse er stærkt bekymret.
Læs mere her 

 

09.03.2022 - Kl: 10:55

Seneste nyt fra Fødevarestyrelsen
Få den seneste information fra Fødevarestyrelsen omkring forholdene for de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark med deres kæledyr.
Læs mere her 

 

08.03.2022 - Kl: 11:39

Registrering af ukrainske flygtninge med kæledyr er nu klar

Personer, der ankommer til Danmark fra Ukraine, med kæledyr bedes hurtigst muligt kontakte Fødevarestyrelsen via denne blanket. Find blanketten her 

I det omfang, det er muligt, skal medsendes letlæ​selige kopier af dyrets papirer til dokumentation for de krav, som dyret allerede opfylder på indrejsetidspunktet, fx i form af PDF-filer eller letlæste billeder. Oplysningerne sendes sammen med blanketten til email@fvst.dk​.


07.03.2022 - Kl: 11:56

Flygtninge skal have hjælp til at undgå smitte fra dyr
Fødevarestyrelsen stiller en række krav til flygtninge, som kommer til Danmark med dyr, der ikke er vaccinerede. Der kan blive brug for hjælp til vacciner og isolationsfaciliteter
Læs mere her 

 

07.03.2022 - Kl: 11:20

Internater i Polen fyldt op med hunde
Opdatering fra weekenden: fem bjørne reddet, polske internater propfyldte og kaos på grænsen for både dyr og mennesker.
Læs mere her

 

04.03.2022 - Kl: 16:30

De første af krigens dyr er kommet til Danmark
Flere af de ukrainske flytgninge på Center Sandholm har kæledyr med. Fødevarestyrelsens krav til flygtninge med kæledyr kan give udfordringer, og Dyrenes Beskyttelse står klar til at hjælpe.
Læs mere her

 

04.03.2022 - Kl: 15:26 

Bjørne og løver slap ud i tide
Løver og bjørne er blevet evakueret fra Ukraine, men redningsarbejdet har stadig sværere kår under krigen. Lokale samarbejdspartnere er den bedste måde at sikre hjælp til nødstedte dyr og kæledyr på flugt. Dyrenes Beskyttelse arbejder på at få hjælpen ud til flest mulige dyr.
Læs mere her

 

04.03.2022 - Kl: 10:04

Nyt fra Fødevarestyrelsen
Der er godt nyt om situationen for de mange ukrainske flygtninge, der har deres kæledyr med til Danmark.
Læs mere her

 

01.03.2022 - Kl: 10:53

Vi er på sagen
 I Dyrenes Beskyttelse arbejder vi på højtryk, dels for at skabe et overblik over situationen dernede og herhjemme, og dels for at få klarlagt, hvordan vi sammen med jer kan hjælpe.
Læs mere her

 

Følg med her: