Abekød er blandt det mest populære bushmeat

Vild import i EU: Tonsvis af bushmeat strømmer ulovligt gennem Bruxelles

Hvert eneste år bliver mere end 44 tons kød fra vilde dyr bragt fra Vest- og Centralafrika til Europa gennem lufthavnen i Bruxelles. Den massive illegale import udgør både en trussel mod Afrikas truede dyrearter og mod vores fælles sundhed, mener Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Mikkel Dohn

Antiloper, bavianer og skældyr. Måske er det ikke de første dyr i rækken, du tænker på, når snakken falder på dyre delikatesser. Men faktisk er handlen med kødet fra disse dyrearter massiv.

Fælles for dyrene er det, at de går under betegnelsen ’bushmeat’, som er kødet fra vilde, afrikanske dyr, der bruges til at spise.

I århundreder har ’bushmeat’ været livsnødvendig næring og proteinkilde for de folk, der levede i de afrikanske skove eller i øde områder, og som traditionelt set ikke har holdt husdyr.

I dag er handlen med ’bushmeat’ imidlertid eksploderet. Jagten på de vilde dyr er steget markant, og den fungerer nu som en storindustri på kommercielle vilkår.

Dyrene jages ikke længere med bue og pil, men med automatvåben. Samtidig har den store skov- og minedrift åbnet de afrikanske skove så meget op, at det er blevet nemt for jægerne at komme tæt på dyrene. 

Salget stortrives i Europa

Bushmeat er dermed heller ikke noget, der længere kun spises for at overleve, men betragtes mange steder i dag som delikatesse-spise, der kan købes og sælges for en høj pris. Den udvikling ses også i Europa, hvor importen af det eksotiske kød i høj grad foregår illegalt.

Flere studier har de seneste ti år peget på, at tonsvis af ’bushmeat’ hver eneste uge illegalt finder vej gennem europæiske lufthavne. 

Senest viste en Belgisk undersøgelse fra 2019, at mere end 44 tons bushmeat årligt passerer gennem Zaventem lufthavn i Bruxelles. Tallene udgør endda kun estimaterne for den del af handlen, som ulovligt importeres af passagerer og opsnappes i tolden.

Bushmeat er altså blevet big business i Europa. Og i følge Anne Sofie Meilvang, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse, er delikatesse-prædikatet i høj grad med til at øge omfanget af handlen.

- Den illegale import er så markant, at den langt fra blot er til personligt forbrug. Tværtimod er importen af bushmeat en del af en større, organiseret handel, hvor de høje salgspriser afspejler, at kødet har fået en form for luksus-status, siger hun.

Et stort problem for både dyr og sundhed

Den massive handel med bushmeat udspiller sig i mange lag fra skovene i Afrika til de europæiske storbyer, og den berører i høj grad Afrikas truede dyrearter.

Analyser fra det beslaglagte kød i Bruxelles viste for eksempel, at mere end en tredjedel af kødet kom fra arter, der var beskyttede og truede. Den opdagelse er dybt problematisk, mener Anne Sofie Meilvang.

- I dag er omfanget af bushmeat-jagten steget så markant, at den på ingen måde længere er bæredygtig. Og
så længe det er lukrativt at importere kødet til Europa, øger det samtidig risikoen for, at det går ud over truede dyrearter, siger hun.

I stikprøverne fra Bruxelles stammede størstedelen af det beslaglagte kød fra skældyr, antiloper, bavianer og en bred vifte af krybdyr. Og med kødet fra de vilde dyr, opstår der samtidig en væsentlig sundhedsmæssig risiko, påpeger Anne Sofie Meilvang

- Ud over rovdriften på dyrene er handlen med bushmeat også dybt problematisk, fordi der er en risiko for, at man samtidig importerer nogle zoonotiske sygdomme, der kan smitte andre dyr eller mennesker, afslutter hun.

Fotoet er stillet til rådighed af Jo-Ann McArthur / We Animals

VÆR MED I KAMPEN MOD HANDEL MED VILDE DYR!

En stor del af den handel med vilde dyr, der foregår i dag, er et internationalt problem. Eksotiske og ofte truede dyrearter jages, indsamles, avles, sælges og aflives verden over under kummerlige kår. Vi kæmper bl.a. for bedre beskyttelse af vilde og truede dyrearter, stop for illegal handel med dyr, samt lukning af markeder, hvor der handles med vilde dyr. Bliv en del af kampen i dag.

Skriv under nu