Mange af Myanmars 6.000 tæmmede elefanter har ikke adgang til kvalificeret dyrlæge- hjælp. Derfor har Dyrenes Beskyttelse startet et samarbejde med statsinstitutionen Myanmar Timber Enterprise om driften af mobile elefantklinikker, som kan tilbyde gratis dyrlægehjælp til de store dyr.
Hvis ikke der kommer hjælp udefra, så kan det ende i en katastrofe i et land, der har verdens største bestand af tæmmede elefanter
De er store og stærke. Som effektive maskiner, men med en fintfølende fornemmelse for skoven. I Myanmar er der en lang tradition for brug af elefanter i tømmerindustrien, hvor de majestætiske dyr i hundredvis af år har hjulpet med at trække tømmeret ud af skovene. I dag er der omkring 6.000 tæmmede elefanter i Myanmar, hvilket er verdens største population af elefanter i fangenskab. Cirka halvdelen af dem tilhører statsinstitutionen Myanmar Timber Enterprise, mens resten er privatejede og lejes ud til tømmerindustrien. Men tømmerkulturen i Myanmar er under forandring.
I 2016 blev der indført et midlertidigt forbud mod tømmerhugst i Myanmar, da produktionen langtfra er bæredygtig. Forbuddet medførte, at de fleste privat- ejede elefanter blev arbejdsløse fra den ene dag til den anden, og det skabte en meget svær økonomisk situation for elefantejerne og en dyrevelfærdsmæssig krise for de store dyr, der har brug for pasning, foder og pleje.
Selv om forbuddet mod tømmerhugst i dag er lempet i de fleste egne, er elefanternes fremtid langtfra sikker. Dyrenes Beskyttelse har derfor indgået en aftale med Myanmar Timber Enterprise om finansiering og drift af mobile elefantklinikker, som vil tilbyde gratis dyrlægehjælp til både statens og de privatejede elefanter.
– Aftalen er indgået, fordi vi ser, at et stort dyrevelfærdsproblem er under opsejling. Hvis ikke der kommer hjælp udefra, så kan det ende i en katastrofe i et land, der har verdens største bestand af tæmmede elefanter, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og projektleder for internationale projekter.
Trækker på erfaringer fra Thailand
De mobile klinikker, som Dyrenes Beskyttelse starter i Myanmar, vil blive bemandet af lokale dyrlæger, som oplæres af Dyrenes Beskyttelses dyrlægefaglige rådgiver og ekspert i vilde dyr, Bjarne Clausen. Bjarne Clausen har i snart 20 år udviklet mobile elefantklinikker i Asien, hvoraf de sidste 10 år har været på et lignende projekt for Dyrenes Beskyttelse i Thailand. Nu er turen kommet til Myanmar, hvor dyrlægerne ikke blot skal tilbyde behandling af skader og sygdomme, men også udføre helbredsundersøgelser og give undervisning i pasningen af elefanterne, så elefantførerne og deres ejere kan give elefanterne bedre pleje.
– Erfaringen fra vores projekt i Thailand viser, at andelen af skader og sygdomme forårsaget af forkert pasning bliver mindre med tiden, hvis elefantførerne lærer, hvordan de kan forbedre sundheden og velfærden for deres elefanter. På den måde er den mobile dyrlægeservice også forebyggende og med til at styrke den lokale kapacitet, forklarer Anne Sofie Meilvang.
Træningskurser og førstehjælp
Ud over den veterinære assistance vil Dyrenes Beskyttelse også forsøge at støtte og organisere træningskurser i elefantvenlig træning, så elefantførerne kan lære at træne elefanterne med belønning frem for straf. De mobile klinikker skal desuden kunne udlevere førstehjælpskasser med udstyr og instruktion til at
behandle mindre skader på elefanter. Det giver nemlig ejeren mulighed for at hjælpe sin elefant, hvis den mobile klinik ikke er i området. Anne Sofie Meilvang håber, at projektet på den måde på mange parametre kan være med til at løfte velfærden for Myanmars tæmmede elefanter:
– Det er vores ambition, at vi med de mobile klinikker skal kunne sundhedstjekke størstedelen af elefanterne hvert eneste år og behandle alle dem, der har behov for det. Vi får dermed mulighed for at forbedre velfærden for et stort antal elefanter, som måske ellers måtte gå uden behandling, ligesom vi kan forebygge et stort antal sundhedsproblemer, afslutter hun.