Efter flere års arbejde og pres fra Dyrenes Beskyttelse og andre grønne organisationer, er det nu lykkedes at få ministeren til at frede stenbideren.
I flere år i streg har stenbiderfiskeriet sat nye bundrekorder. Særligt 2023 og 2024 har været ganske grelle, hvor bestandsudviklingen kun har peget én vej – mod nul.
Den bekymrende situation har fået stor opmærksomhed hos Dyrenes Beskyttelse, der gennem politisk arbejde og tilstedeværelse i medierne - sammen med Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden - har arbejdet hårdt for at give stenbideren ro.
Derfor har vi næsten heller ikke kunnet få armene ned, siden vi i weekenden blev orienteret om, at det målrettede fiskeri efter stenbider bliver sat på pause i 2025. Dermed er den ikoniske og spøjse fisk, som er stenbideren, fredet - i hvert fald det kommende år.
- Stenbideren er en hjemmehørende art i Danmark, og vi har et ansvar for at passe godt på den. Forvaltningen af stenbideren har på mange måder været et trist symbol på, hvordan vi forvalter vores hav generelt. Bestanden er faldet som følge af en kombination af kommercielt fiskeri, et elendigt havmiljø med iltsvind, ødelagte stenrev og stigende havtemperaturer grundet klimaforandringer, siger Nicolaj Lindeborgh, der er havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse. Han tilføjer:
- Det er en stor sejr for stenbiderbestanden, der får mulighed for at genoprette sig nu. Og det er et lille skridt i retningen af, at vi behandler vores hav og havdyr med større forsigtighed.
Arbejdet slutter ikke her
Selvom stoppet for det målrettede fiskeri nu er en realitet, så er der fortsat dele, der skal afklares. Regeringens rådgivere, DTU Aqua, har nemlig to år i streg anbefalet, at man slet ikke fanger nogle stenbidere på grund af bestandens elendige tilstand.
Sammen med Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden har Dyrenes Beskyttelse derfor anbefalet ministeren, at man også indfører et omsætningsforbud for stenbideren.
I forbindelse med andre fiskerier, for eksempel garnfiskeri efter forskellige fladfisk, bundgarnsfiskeri efter år og bundtrawlfiskeri efter jomfruhummer, fanges der nemlig også stenbidere som bifangst. Ønsket om et omsætningsforbud kommer af, at vi vil have fjernet ethvert incitament til at fange stenbideren.
Anbefalingen kan synes drastisk, men det er ikke uden grund. De seneste ti år er der nemlig i gennemsnit fanget 252 ton stenbidere, mens fangsten i 2024 er kollapset til sølle 24 ton. Derfor er der brug for, at stenbideren får fuldstændig fred – og at bifangsterne bliver så små, som overhovedet muligt. Den del har ministeren dog endnu ikke taget stilling til.