Søer og smågrise har det utvetydigt bedre i økologien. Det er vigtigt at huske, mens økologer leder efter årsagerne til stress i stalden ovenpå dokumentaren ”Hvis grise kunne tale”.
DR-dokumentaren "Hvis grise kunne tale" har sat fokus på skjult stress, frustration og smerte i grisestalde. Det gælder også økologiske stalde, til trods for at grisene her er sikret mere plads, adgang til udearealer, mere strøelse og mere grovfoder. Mens landbruget undersøger årsagerne, bør forbrugerne dog ikke glemme de betydeligt bedre vilkår, som økologiske søer og de mindre grise nyder godt af.
- Årsagerne til, at stress og smerte kan fylde så meget i lydbilledet fra en økologisk stald skal selvfølgelig undersøges, men der er stadig god grund til at købe økologisk, hvis man vil spise flæskesteg. For såvel økologiske søer som smågrise har det utvetydigt bedre end i konventionelle produktioner, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Forskere analyserer i dokumentaren flere end 15.000 grisekald fra ni bedrifter med henholdsvis fritgående, økologiske og konventionelle grise. Hver tredje griselyd fra optagelserne inde i seks stalde kategoriseres som stressede af forskerne. I de to økologiske stalde er knap halvdelen af lydene præget af stress eller smerte. Men der er kun analyseret lyde fra store grise, der er klar til slagtning, og det gør en forskel.
I økologisk landbrug går soen således ude, og hun undgår at blive fikseret i stålbøjler i ugevis, når hun skal føde og die sine unger. Hun har lov til at bevæge sig frit på marken, bygge rede i sin farehytte og pleje smågrisene.
Og før grisene kommer på stald, gør økologien også en kæmpe forskel. De tilbringer deres første syv til 10 uger i farehytten og udendørs sammen med deres mor, hvor de kan lege, rode i jorden og die lige så længe, de har brug for det. I konventionelt landbrug ser grisene aldrig andet end betongulvet. Samtidig undgår økologiske smågrise smertefuld halekupering, hvor op til halvdelen af halen klippes af – hvilket er fast praksis i konventionelle stalde.
- I økologien har soen det markant bedre, fordi hun undgår fiksering og har adgang til udearealer. Smågrisene får en bedre start på livet, når de kan være sammen med deres mor i op til 10 uger og undgår halekupering, siger Britta Riis.