Forbud mod vilde cirkusdyr skaber behov for nye og gode hjem til dyrene. Herhjemme gik den ældste dyreværnsforening og største safaripark sammen i 2018 om en løsning, der først sikrede berømte cirkuselefanters otium, og siden gav plads til blandt andet tigeren Keni
Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark startede samarbejdet i 2018, hvor der endelig kom et forbud mod vilde dyr i cirkus i Danmark, og hvor de sidste fire cirkuselefanter skulle have et nyt hjem. Elefanterne endte hos Knuthenborg Safaripark, hvor de nu nyder deres otium på Elefantsletten.
I disse år indfører flere og flere lande i Europa forbud mod vilde dyr i cirkus. Det gør en masse tidligere cirkusdyr hjemløse. Cirkusdyrene har ofte haft et hårdt liv med talrige optrædener i årevis, og i de omrejsende cirkusser har dyrene udstået lange og opslidende transporter fra by til by.
Det ville være fantastisk, hvis man kunne udsætte dyrene i naturen, men det er ofte umuligt at sætte dyr der har levet i fangenskab i årevis, ud i det fri. Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark tilbyder dem i stedet for et nyt, permanent hjem, hvor de har mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd i store anlæg med plads til bevægelse. Her kan de nyde deres otium med værdighed i en hverdag med ro, selvbestemmelse over deres liv og mulighed for beskæftigelse.
Tigerne indtog Knuthenborg
Tigeren Keni kom til Knuthenborg Safaripark i 2021, men er født og opvokset i et spansk cirkus under meget ringe kår. Nu bor han i et fantastisk anlæg i Knuthenborgs tigerskov. Anlægget har fokus på god dyrevelfærd, og tilgodeser Keni og de andre tigres naturlige behov. Blandt andet har tigerne mulighed for at være ude hele året rundt, hvis de har lyst. Og de har mulighed for at få deres eget anlæg og leve et solitært liv, som de gør i naturen.
Det er dog ikke kun tidligere cirkusdyr, som kan have brug for et nyt hjem. Der bliver også ofte konfiskeret vilde, eksotiske kæledyr og dyr reddet fra illegale handel. Disse har alle krav på et godt og værdigt liv.
Vores fælles vision med Knuthenborg Safaripark er at give de reddede dyr et velfortjent permanent hjem med optimale vilkår. I Knuthenborg safaripark har de plads til at bygge gode, store anlæg, og de har ekspertisen og erfaringen i at passe eksotiske dyr. De reddede dyr kommer til at leve side om side med safariparkens andre dyr, der ofte er truede og indgår i avlsprogrammer for at redde arten.
Dyrene fortjener et godt liv
Dyrenes Beskyttelse ser alle dyr som levende, følende væsner og mener, at reddede dyr fortjener muligheden for at få et godt liv. Desuden fortæller dyrene også en vigtig historie, om hvordan vores samfund rykker sig, når det kommer til dyrevelfærd, og fx ikke længere accepterer at fremvise vilde dyr i cirkus. I stedet lærer vi respekt for vilde dyr og deres ret til at leve et godt liv.
Dyrenes Beskyttelse mener, at fremtidens zoo holder få nøje udvalgte truede dyrearter som en del af internationale avlsprogrammer, der sikrer artens overlevelse, og hvor dyrenes naturlige adfærd og behov tilgodeses, så de får et liv, der er værd at leve. Men vi ser også gerne, at de zoologiske haver tilbyder hjem til de mange nødstedte dyr, der findes ude i verden. Zoos skal være til for dyrene og ikke omvendt.