Et dyremarked med skæl fra skældyret

Sådan undgår vi fremtidige pandemier: Mere dyrevelfærd

Coronavirus har kostet 600.000 menneskeliv og milliarder af kroner. Et hold forskere har svaret på, hvordan vi kan undgå en ny pandemi: mere dyrevelfærd.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Siden coronavirus opstod, formentlig på et såkaldt wet marked i Wuhan i vinter, har den hærget over hele verden, kostet tusindvis af menneskeliv og milliarder af kroner.

Et hold forskere, bestående af biologer, epidemiloger, økologer og økonomier, har sat sig sammen og kigget på, hvordan man kan forhindre en ny pandemi og hvad det vil koste. De kom frem til to områder, det er vigtigt at kigge på:

  1. Fældning af tropiske skove
  2. Handlen med vilde dyr

Her mener forskerne, det er væsentligt at sætte ind, hvis man i fremtiden vil forsøge at undgå nye sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker. Resultatet har de skrevet i det videnskabelige tidsskrift Science Magazine.

I den videnskabelige artikel skriver forskerne, at udkanten af de tropiske skove i høj grad kan være grobund for kommende vira. Disse områder opstår, fordi mennesker rydder skoven, og der lettere kommer kontakt mellem mennesker og de vilde dyr.

”Der er ingen tvivl om, at vi må stoppe med at fælde de tropiske skove. Der lever et væld af vilde dyr i de store tropiske skove, og vi mennesker ødelægger deres levesteder, når vi fælder skoven for at få plads til infrastruktur, landbrug eller for at bruge træet til tømmer og møbler. De vilde dyr har krav på at have deres levesteder i fred og ro”, siger Anne Sofie Meilvang.

Forskerne skriver i en pressemeddelelse, at handlen med vilde dyr skal reguleres og monitoreres bedre, men at den samtidig er levegrundlag for mange mennesker, og at man derfor ikke kan stoppe den helt. Det er biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang uenig i:

”Handlen med vilde dyr må og skal standses nu. De mennesker, der lever af handlen med vilde dyr skal gives nye og bedre muligheder for at få et levegrundlag. Det er essentielt både for at undgå fremtidige pandemier, men også for dyrenes velfærd, deres overlevelse og planetens biologiske mangfoldighed, at vi stopper handlen med vilde dyr nu”, siger Anne Sofie Meilvang.

Forskerholdet vurderer, at man for 30 milliarder dollars årligt vil kunne undgå en ny pandemi. Dette skal ses i forhold til, at coronavirussen indtil videre vurderes at have kostet 2600 milliarder dollars.

Hjælp de vilde dyr: Skriv under

En stor del af den handel med vilde dyr, der foregår i dag, er et internationalt problem. Eksotiske og ofte truede dyrearter jages, indsamles, avles, sælges og aflives verden over under kummerlige kår. Vi kæmper bl.a. for bedre beskyttelse af vilde og truede dyrearter, stop for illegal handel med dyr, samt lukning af markeder, hvor der handles med vilde dyr. Bliv en del af kampen i dag.

Skriv under i kampen mod handel med vilde dyr