Endelig er coronakrisen ikke længere på sit højeste, og det betyder en tilbagevending til hverdagen, også for vores firbenede venner. De skal vænne sig til at, at familien ikke længere er sammen konstant, men at menneskene igen går på arbejde og i skole.
Danmark er langsomt ved at åbne op igen og vænne tilbage til en normal rytme og hverdag, og det samme er danskerne. Det betyder blandt andet, at vi skal tilbage i skole og på arbejde, og ikke længere er hjemme i lejligheden eller huset. For vores hunde betyder det, at de skal til at vænne sig til, at vi ikke længere er hjemme hos dem konstant.
"Den øgede hjemmetid under krisen har for mange af vores firbenede venner betydet, at de har fået mere opmærksomhed, mere kæleri og sandsynligvis også flere godbidder. Familiens medlemmer var hjemme næsten hele tiden, og det var en stor omvæltning for hunden, der var vant til, at voksne gik på arbejde og børn i skol siger Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.
Nu skal hundene igen være alene, mens resten af familien tager af sted om morgenen i skole og på arbejde. Det betyder, at hunden igen skal vænne sig til en anden hverdag, og det kan godt være noget af en mundfuld for menneskets bedste ven:
"Det er en barsk omgang for hunden at skulle omstille sig fra, at alle har været hjemme hele tiden, til at alle igen tager afsted fra hunden. Hunden er af natur social, så man skal langsomt vænne den til, at den igen skal være alene hjemme," råder Jens Jokumsen.
Langsom tilvænning
Det kan man gøre ved langsomt at træne hunden til at være alene igen, lidt på samme måde, som da man lærte hvalpen at være alene. Jens Jokumsen foreslår, at man fx tager på en fælles tur for hele familien og lader hunden blive hjemme 1-2 timer. Et par dage efter kan man tage på en lidt længere tur på 3-4 timer, og i weekenden op til arbejde- og skolestart kan man igen tage på en tur. Man kan også prøve at sørge for, hvis det er muligt med skole og arbejde, at hunden i begyndelsen kun er alene en halv arbejdsdag.
"Det er vigtigt, at man tænker rutinen ind igen: at man står op, går en morgentur og så tager afsted på arbejde. Rutinen har været en hel anden under coronakrisen, og hunden skal have tid til langsomt at vænne sig til de gamle rutiner igen," siger Jens Jokumsen.
Ifølge hundeeksperten kan man ikke sammenligne coronakrisen med en 3-ugers sommerferie eller en vinterferie set fra hundens perspektiv. Dels var vi hjemme i længere tid under krisen end i en ferie, og dels var hele familien hjemme konstant.
"Set fra et hundeperspektiv kan man ikke sammenligne vores hjemmetid under coronakrisen med fx en sommerferie på 3 uger. Når vi holder ferie, er vi meget af sted: børnene er ude at lege med kammerater, far køber ind og mor besøger en veninde. Vi sidder ikke hjemme i 3 uger hele familien sammen konstant. "
Ingen grund til bekymring
Man skal dog ikke være urolig for, at vores hunde nu allesammen bliver deprimerede over igen at skulle være alene, mens vi går på arbejde og i skole. Langt de fleste hunde, der før kunne klare at være alene hjemme, kan ifølge Jens Jokumsen vænne sig til den gamle hverdag igen.
"Det er ikke sådan, at alle vores hunde udvikler problemer på grund af den her overgang, men hunden kan blive udfordret, og det skal man huske. Svenske undersøgelser viser, at hunde har fornemmelse for tid, så det er ikke lige meget, om hunden er alene hjemme 2 eller 8 timer."
Udover at øve alene-hjemmetid og rutinerne igen, kan man med fordel også forsøge at minimere dét antal gange, man går fra sin hund til hverdag. På den måde undgår hunden at blive forladt flere gange i løbet af en dag.
"Vi siger, man skal bruge minimum to timer på sin hund hver dag til gåture, træning, pelspleje og fodring. Alle hunde er forskellige og nogle kan have større behov, men bruger man to timer hver dag, er man godt dækket ind," siger Jens Jokumsen.