Minkavl

Regeringen: Dyrevelfærd er ikke afgørende for minkforbud

Fødevareministeren har svaret Frie Grønne, at folkesundheden er det afgørende i forhold til genåbning af minkindustrien. Men man kan ikke tale mink uden at tale dyrevelfærd, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

2022-09-19: Artiklen er opdateret efter R-udmelding om opbakning til permanent minkforbud

”Beslutningen om at slå alle mink ned i 2020 blev udelukkende truffet ud fra et hensyn til folkesundheden. Det afgørende har for regeringen hele tiden været – og er stadig – folkesundheden. I forhold til spørgsmålet om dyrevelfærd og dyreetik, er det muligt for partierne at bringe det til bordet. Men for regeringen er folkesundheden altså det afgørende i forhold til genåbning af minkproduktionen.”

Således lyder svaret fra fødevareminister, Rasmus Prehn, til medlem af Folketinget for Frie Grønne, Susanne Zimmer. Zimmer havde spurgt ministeren om dyrevelfærd bliver en væsentlig del af drøftelserne med Folketingets partier i forhold til en eventuel åbning af minkproduktionen set i lyset af, at ministeren både i Folketingssalen og skriftligt har udtrykt, at dyrevelfærd ligger ham på sinde.

Ifølge ministerens svar er det med andre ord op til de øvrige partier at bringe dyrevelfærd på banen, når Folketingets partier drøfter om lukningen af minkindustrien siden november 2020 skal gøres permanent. Senest har de Radikale meldt ud, at de også støtter et permanent forbud af hensyn til dyrevelfærden, og dermed bakker alle regeringens støttepartier op om et permanent forbud.

Dyrenes Beskyttelse håber, at dyrevelfærd bliver en del af forhandlingerne, for man kan slet ikke tage dyrevelfærd ud af ligningen, når man taler mink, lyder det.

”Det er så dårlige forhold, man byder dyrene i minkindustrien, så det er man som politiker nødt til at forholde sig til. Selv Dyreetisk Råd, der fungerer som ministerens rådgivende organ på området, kom med en udtalelse sidste år, hvor man konkluderer, at hold af mink i de eksisterende bure ikke er acceptabelt. Her må politikerne lytte til eksperterne,” siger direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Hun påpeger, at mink er aktive rovdyr, som i naturen forsvarer territorier, ofte flere kilometer langs vand. Derfor er det i strid med deres behov, når de på minkfarmene tilbringer deres liv i meget små og golde trådbure, hvor de er afskåret fra at udfolde deres basale naturlige adfærd.

”Folketinget vedtog sidste år en ny dyrevelfærdslov, hvor det står, at hold af dyr skal tage hensyn til dyrs adfærdsmæssige og fysiologiske behov. Med det i baghovedet kan politikerne ikke med god samvittighed tillade, at minkindustrien får lov at starte op igen. De fleste andre EU-lande har allerede vedtaget regler, som sætter en stop for minkproduktionen. Danmark er meget bagstræberisk, når det kommer til dyrevelfærden”, siger Britta Riis.