Når temperaturen falder under frysepunktet, modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange henvendelser fra borgere, der mener at have spottet en svane, der er frosset fast i isen. Men raske svaner fryser aldrig fast. De sparer derimod på energien ved at sidde stille på isen og vente på bedre vejr.
I 2018 var der rekord i antallet af henvendelser om svaner, der synes frosset fast i isen. I 2019 og 2020 har vintrene været milde, men nu er der igen frostvejr på vej i Danmark. Men sunde svaner fryser aldrig fast. De forholder sig i ro for at spare på energien i den kolde vinter.
”Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det meget vigtigt ikke at forstyrre den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere, og der er bedre adgang til maden. Svanerne har brug for ro, for at komme igennem de kolde vintre” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Svaner bliver i Danmark om vinteren
Knopsvaner flyver ikke nødvendigvis sydpå om efteråret. De fleste danske knopsvaner bliver i Danmark og får selskab af tusinder af knopsvaner fra vores nabolande. Danske fjorde og kyster er nemlig et fantastisk godt sted at tilbringe vinteren, hvis man er knopsvane.
De fleste knopsvaner søger ud til fjorde og kyster om vinteren, hvor de holder til i flokke og lever af vandplanter. Ikke alle knopsvaner opsøger dog fjorde og kyster, så når frosten rammer, er der stadig mange i søer og moser. Derfor får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 henvendelser fra bekymrede borger, der mener, at de har spottet en svane, der er frosset fast i den lokale sø.
En svane fryser kun fast, hvis den er meget svækket af andre årsager end frost. Er man fortsat meget bekymret for, om en svane er i nød, så bør man ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 samt sende et billede af svanen til vagtcentralen. Ud fra dette vil rådgiverne vurdere, hvorvidt svanen er i nød.