Regnbueørred er populært på mange middagsborde og opdrættes i millionvis i bassiner i havet og på land. Men fiskene er de eneste hvirveldyr, der opdrættes til fødevarer, uden at produktionen er omfattet af regler om eller tilsyn med dyrenes velfærd. Dyrenes Beskyttelse arbejder intenst på at rette op på den åbenlyse mangel og har senest haft foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
"... fordi der i akvakultur er tale om helt utrolig mange dyr, der opholder sig på begrænset plads i et forarmet miljø, lige som mange af de andre landbrugsdyr i fødevareproduktionen. Det er vi nødt til at forholde os til og tage ansvar for. Som minimum ved at opdrætsfiskene bliver omfattet af regler om og tilsyn med velfærd på lige fod med de andre produktionsdyr.”
- Velfærd for fisk er et overset område. I danske opdræt dør eller aflives cirka 50 millioner individer om året. Alligevel er opdrætsfiskene som det eneste hvirveldyr i produktion ikke omfattet af statsligt dyrevelfærdstilsyn, siger Nicolai Lindeborgh, konsulent med ansvar for fisk, Dyrenes Beskyttelse.
Foreningen arbejder lige nu intenst på at få krav om dyrevelfærd for fiskene ind i Danmarks strategi for opdrætsfisk, den såkaldte akvakulturstrategi 2021-2027, som kommer i høring inden sommerferien.
Foretræde for fiskene
Akvakulturfiskene er nemlig i stadig større stil at sammenligne med øvrige landbrugsdyr i en produktion, der er øget med 30 procent de sidste 12 år og i stigende grad foregår i store bassiner på land og bevæger sig imod større og større produktionsenheder.
- Der sker en intensivering og industrialisering, som vi inden for produktionen af andre animalske fødevarer ofte ser forbundet med dårlig dyrevelfærd. Sammenholdt med, at der ikke er tilsyn med fiskenes velfærd, er det en foruroligende udvikling, siger Nicolai Lindeborgh, der onsdag den 23. marts havde foretræde for Folketingets Miljø-og Fødevareudvalg for at tale fiskene sag. Han er forsigtigt optimistisk.
- Politikerne i udvalget var meget lydhøre, og vi fortsætter nu med at mødes med folketingets partier, så vi får det bedst mulige udkast til strategien i høring, siger han og forklarer, at Dyrenes Beskyttelse har opbakning fra akvakulturbranchen, der også ønsker et tilsyn med fiskenes velfærd. Sådan et tilsyn vil samtidig give data på fiskevelfærden i bassinerne.
Først med fiskevelfærd
Danmark skal lave en akvakulturstrategi for at få støtte til sektoren fra EU (jf. boks). EU opfordrer i sine retningslinjer for strategierne til, at der udvikles artsspecifikke velfærdsindikatorer for fiskene.
- Vi kan roligt regne med, at de her krav kommer via EU på et tidspunkt, så vi skal da i Danmark være progressive og vise vejen til velfærd for fiskene, der i lige så høj grad som alle andre dyr har krav på at blive betragtet og behandlet som levende og sansende væsener, der skal sikres leveværdige liv. Ikke mindst fordi der i akvakultur er tale om helt utrolig mange dyr, der opholder sig på begrænset plads i et forarmet miljø, lige som mange af de andre landbrugsdyr i fødevareproduktionen. Det er vi nødt til at forholde os til og tage ansvar for. Som minimum ved at opdrætsfiskene bliver omfattet af regler om og tilsyn med velfærd på lige fod med de andre produktionsdyr.
Det gør Dyrenes beskyttelse
Sammen med interessenter i akvakultur; Dansk Akvakultur, Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og Netværk for Økologisk Akvakultur har vi skrevet brev til Fødevareministeren. I brevet opfordrer vi til, at dyrevelfærd, helt i tråd med EU's opfordring, får en markant plads i ’Strategi for Danmarks akvakultur 2021-2027’ samt, at der indføres velfærdstilsyn med akvakultur i Danmark.
Danmarks akvakulturstrategi 2021-2027
- For at få penge fra EU’s fond for ’Hav, Fiskeri- og Akvakultur’ (EHFAF) skal medlemslandene lave en strategi for udviklingen i deres akvakultursektor, altså produktionen af opdrætsfisk i bassiner. Danmark lavede i 2014 en sådan strateg 'Strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014-2020'.
- Medlemslandene skal i forbindelse med ’Hav, Fiskeri- og Akvakultur-tilskudsprogrammet 2021-2027” forny deres strategier.
- EU har lavet retningslinjer, der beskriver hvordan medlemslandene skal udforme strategierne. Af retningslinjerne fremgår det, at landene opfordres til at udforme artsspecifikke indikatorer for fiskenes velfærd.
- Strategien forventes i høring inden sommerferien
- Strategien er ikke bindende lovgivning og kan som sådan uden videre fremlægges af regeringen og sendes til EU.
Akvakultur i Danmark
I dag kommer 18 procent af de danske konsumfisk fra akvakultur. Det er primært regnbueørred der opdrættes i de danske anlæg. På blot 12 år er antallet af akvakulturanlæg i Danmark gået fra 347 til 203 anlæg. Alligevel er produktionen steget med 30 procent.