Husk at mærke din kat

Ny kattelov træder i kraft den 1. juli 2021 – sådan fungerer den

Ny lov betyder, at din kat kan optages af enhver, hvis ikke du har mærket den. Som katteejer er det derfor vigtigt at sætte sig ind i de nye regler.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Faktaboks: Sådan mærker og registrer du din kat

Katten kan blive mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen. Begge dele skal du have gjort hos din dyrlæge. For at folk skal kunne finde frem til dig, hvis de finder din kat, skal den også registreres:

Der findes følgende katteregistre i Danmark. 

1) Det Danske Katteregister
2) Dansk Katteregister

Fra den 1. juli kan din kats ture på egen pote få alvorlige konsekvenser, hvis ikke du har mærket og registreret den, så ejerskabet kan føres tilbage til dig. For så må alle og enhver tage ejerskab af din kat – uden varsel.

Det sker efter, den nye såkaldte kattelov træder i kraft.

Loven gør ikke mærkning og registrering af din kat obligatorisk, men det er en såkaldt incitamentsordning, hvor frygten for at miste sin kat skal sikre, at man vælger at mærke og registrere den. Tidligere skulle man fremlyse en umærket kat i 72 timer.
 

Det betyder loven for dig som katteejer


•    En kat, der ikke er ID-mærket, kan optages af enhver. Det indbefatter katte, der ikke er øretatoveret eller chipmærket.

•    Katte, der ikke er ID-mærkede, skal ikke fremlyses (tidligere var der en fremlysningspligt i 72 timer). 

•    I tilfælde hvor katte er ID-mærkede og optages, skal man kontakte ejeren. Katten skal hentes indenfor 24 timer, ellers overgår katten som optagers ejendom.

Hvis ikke man vil ende i en meget ulykkelig situation, hvor man risikerer at miste et skattet medlem af familien, så er det om at få mærket og registreret sin kat med det samme. 


Håndtering af umærkede katte på internaterne


I Dyrenes Beskyttelse har vi rigtig mange, ofte umærkede, katte igennem vores internatsystem. Sidste år hjalp vi mere end 8.000 katte, og allerede nu vrimler det igen med katte, især killinger på vores internater. 

”På Dyrenes Beskyttelses internater er vi ikke interesserede i at stjæle folks katte, så derfor kommer vi fortsat i en periode til at fremlyse umærkede katte. Vi ønsker ikke at give katte, som allerede har en familie, videre til nye hjem” siger Jens Jokumsen, Familiedyrchef i Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse havde hellere set en obligatorisk løsning, men vi håber selvfølgelig, at incitamentsordningen får den ønskede virkning - nemlig at flere katte bliver hos deres ejere og færre katte kommer i nød og ender på internat.