Killing

Ny forskning: Socialisering af killinger er altafgørende for deres trivsel som kæledyr

Et netop udgivet ph.d. projekt lavet på Københavns Universitet har undersøgt velfærden blandt de ejerløse katte i Danmark. Projektet fremhæver blandt andet, at socialisering af killinger mellem 2-7 uger er afgørende for, at de kan trives som ejerkatte.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Næst efter hunde er katten det mest udbredte familiedyr i Danmark. Katte lever dog ikke kun som familiedyr, men også på egen pote som ejerløse. Disse katte kan inddeles i to grupper: de socialiserede og de ikke socialiserede. Det har indtil nu ikke været undersøgt, hvor mange ejerløse katte der er i Danmark, men det har et netop udgivet ph.d. projekt. lavet på Københavns Universitet. lavet om på.

I ph.d.-projektet er antallet af ejerløse katte undersøgt, samt hvordan deres velfærd er og hvorvidt de er socialiserede eller ej. Overordnet konkluderer projektet, at der er omkring 89.000 ejerløse katte i Danmark, og at disse ofte lever tæt på mennesker for at få adgang til foder.

En del af disse katte er socialiserede katte, som muligvis har haft et hjem engang, men som er kommet væk hjemmefra på den ene eller den anden måde. Den anden gruppe er ikke blevet socialiseret i killingernes sensitive periode, fra de er 2-7 uger. Her dannes grundlag for kattenes videre trivsel som familiemedlemmer.

Ingen socialisering, ingen familie

Killinger skal socialiseres, særligt i perioden fra de 2-7 uger. Det er her, de danner tilknytning til mennesker og lærer at leve i et hjem som familiedyr. På Dyrenes Beskyttelses internater bliver hovedparten af de indleverede killinger sat ud i plejefamilier, hvor de får den vigtige socialisering, der gør, at de senere kan fungere i et hjem.

Projektet slår fast, at de ikke-socialiserede herreløse katte, altså katte, der er født og opvokset uden tæt kontakt til mennesker, er vilde. De holder som udgangspunkt afstand til mennesker og kan ikke håndteres. De vil ikke eller kun vanskeligt kunne anbringes i et privat hjem og blive gode ejerkatte. Derfor lever de fleste af disse katte på egen hånd og på afstand til mennesker.

Disse ikke-socialiserede katte vil altså ikke kunne komme på internat og finde en ny familie, da de mangler den vigtige socialisering tidligt i livet.

Overordnet god velfærd blandt de ejerløse katte

Selvom kattene ikke kan fungere i en familie, hvis ikke de tidligt er socialiseret med mennesker, så viser tal fra projektet, at kattenes velfærd overordnet er god. Selv om nogle ikke-socialiserede ejerløse katte i Danmark har sundhedsrelaterede velfærdsproblemer, så har flertallet en god sundhedsrelateret velfærd.

54 % af kattene havde ingen tegn på sygdom eller skader overhovedet, og 83 % havde ingen alvorlige problemer. Samtidig var 89 % af kattene enten normalvægtige eller let overvægtige, og kun tre katte var decideret afmagrede.