Vi skal blive bedre til at dyrke vilde dyr på afstand. Turisters store påvirkning af aber får nu forskere til at lancere en app, der guider til god etikette overfor arter i forskellige områder.
For få uger siden måtte hvalrossen Freja aflives i Oslo, da nysgerrige mennesker ikke kunne holde sig fra dyret. Herhjemme må Dyrenes Beskyttelse hvert år advare danskerne om ikke at komme for tæt på dyreunger i naturen. Nu tager abeforskere nye metoder i brug for at få turister til at opføre sig hensigtsmæssigt overfor de mange forskellige aber.
Forskere, organiseret under IUCN's abespecialist-gruppe, har udformet en etikette til alle, der skal ud at se aber i naturen. Og for at sikre, at retningslinjer og gode råde er lige ved hånden, bliver de også samlet på en app, der er på trapperne. Det glæder Dyrenes Beskyttelse.
- Aflivningen af Freja var en ubehagelig påmindelse om, at vi skal sameksistere med de vilde dyr på alles præmisser. Aber er fascinerende dyr, som rigtig mange mennesker opsøger, når de er ude at rejse. Derfor er det rigtig godt, at vi snart får et nemt redskab til at begå os i nærheden af dem, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og leder for internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse.
Makakaber hårdt ramt af turisme
En af de aber, der er mest påvirket af turisme, er den langhalede makakabe. Den lever i dag i store flokke, blandt andet ved turistattraktioner i Østasien. De bliver ofte fodret af turister, hvilket gør, at de opsøger lokale og også kan finde på at tage mad fra lokale landmænds marker. Konsekvenserne af vores adfærd som turister er således ofte større, end vi tror, lyder det fra dansk makakekspert.
- Som turist må man ikke fodre vilde dyr, da det kan lede til konflikter med mennesker i lokalområderne. Alt, man foretager sig som turist, har en effekt, men vi kan sørge for, at den er positiv. Det forsøger vi gennem denne app, siger Malene Friis Hansen, ph.d. og Postdoc ved Københavns Universitet, der som medlem af forskergruppen har bidraget til retningslinjerne.
De gode råd i app’en er specifikke for arter på forskellige lokaliteter og er lavet af lokale forskere. Men Malene Friis Hansen peger på nogle simple råd, der går igen.
- Lad være med at fodre aber og røre aber. Hold i stedet cirka en buslængdes afstand, siger Malene Friis Hansen, der er leder og medstifter af The Long-Tailed Macaque Project - et nyt initiativ, der blandt andet undersøger human-makak-grænseflader for den langhalede makak gennem adfærdsobservationer og etnografisk forskning.
App’en giver ikke kun løftede pegefingre. Den anbefaler også måder at få en god oplevelse på og guider til lokale indsatser for aberne, der er værd at støtte.
- Vi håber, at folk kan få en større respekt for de her abearter, men også for naturen og de lokale samfund samtidig med, at det er sjovt at tage ud på besøg, siger Malene Friis Hansen.
App’en Primate Turism App skal efter planen være klar til næste år.
Malene er bidt af makakaber
Malene Friis Hansen er, ph.d., er postdoc ved Københavns Universitet og forskningsassistent ved Oxford Brookes University. Hun er leder og stifter af The Long-Tailed Macaque Project - et nyt initiativ, der søger at forstå status og human-makak-grænseflader for den langhalede makak gennem populationstællinger, undersøgelser af handlen med aber, adfærdsobservationer og etnografisk forskning. Projektet er et samarbejde med forskere, institutioner og NGO'er fra mange dele af verden, især langhalede makak-habitat-lande.
Malene har arbejdet på flere redningscentre med fokus på at genudsætte reddede, vilde dyr i deres naturlige miljøer. Hun har desuden undervist i en dansk zoologisk have og på dyrepasseruddannelsen på Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde.