Modeugen, Copenhagen Fashion Week, er lige overstået. Næste gang den kører af stablen bliver det uden pels. Modeugen har nemlig meldt ud, at fra 2023 er pels ikke velkommen på catwalken
Gucci, Versace og Prada: tendensen taler sit tydelige sprog, for de tre store italienske modehuse er langt fra de eneste, der har forbudt ægte pels i deres produktioner. Også globale brands som Balanciaga, Michael Kors, Tommy Hilfiger og Alexander McQueen har lagt pelsen på hylden og skaber nu pelsfri mode. En af de første modeskabere til at fravælge pels var Calvin Klein, der helt tilbage i 1994 fravalgte pels som en del af brandet. Og siden hen har over 200 modehuse, tøjmærker og designere vægtet dyrevelfærd over fortjeneste og sendt pelsen på porten.
Fravalget af pels spreder sig som en steppebrand og som en logisk konsekvens af de mange udmeldinger fra store modehuse, har også den danske modeuge, Copenhagen Fashion Week, meldt klart ud: Pels er ikke længere velkommen.
- Det er glædeligt skridt, som Copenhagen Fashion Week har taget. Mink og andre pelsdyr hører ikke hjemme om skuldrene på os mennesker, men ude i den natur, hvor de som arter er hjemmehørende. Dyr skal ikke leve i små bure, og tendensen i modeverdenen taler sit klare sprog: Pels er yt, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
London Fashion Week tog det første skridt
Over hele verden er de populære modeuger et af højdepunkterne for designere, indkøbere og publikum. I 2018 meldte London Fashion Week sig som den første modeuge, som forbyder pels på catwalken.
Ikke kun modehuse, tøjdesignere og modeuger, men også mange musikere, sangere og skuespillere bruger deres position som verdensstjerner til at sætte fokus på, at pels skal fjernes fra hele modebranchen.
Unge sangere som Miley Cyrus, Dua Lipa og Billie Eilish har offentligt taget afstand til pels. Sidstnævnte havde som krav til designeren Oscar de La Renta, at hun kun ville gå med hans kjole til den storslåede velgørenhedsgala Met Gala, hvis han ville stoppe med at bruge pels i sine verdensberømte designs. Det gjorde han.
Senest har det danske mærke Saks Pott, også meldt pelsen ude. Et brand som ellers har brugt pels flittigt i deres kollektioner.
Tendensen er altså klar: Pels er på vej ud af både Hollywood-garderober, modehuse og væk fra catwalken.
Produktion skal forbydes
I Dyrenes Beskyttelse er vi glade for, at flere og flere melder pels ude, men vi ønsker også, at det skal ske fra politisk hold. Dyrenes Beskyttelse samler derfor, sammen med mere end 60 andre dyrevelfærdsorganisationer i Europa, underskrifter for at få vedtaget et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU. Et fælles EU-forbud vil én gang for alle lukke pelsproduktionen i samtlige EU-lande.