Når ejere ikke kan overskue at passe på deres kæledyr, ender det alt for ofte med, at dyret bliver dumpet og efterladt til en uvis skæbne. Det skete for kaninen Kiko, som blev fundet i en transportkasse i en opgang med et brev fra sin ejer. I dag sidder Kiko på Roskilde Dyreinternat og venter på sit nye hjem.
En forbipasserende gjorde et overraskende fund, da han i en trappeopgang stødte på en transportkasse. På toppen af kassen var der et brev, som beskrev dens indhold – en tre måneder gammel kanin af racen minilop ved navn Kiko.
I brevet stod der en række detaljer om Kiko, herunder hans fødselsdato, foderpræferencer og en beskrivelse af hans legesyge, aktive og nysgerrige personlighed. Men brevet afsluttede med en hjerteskærende besked:
”Til hvem end der finder ham, vær sød at passe godt på ham. Undskyld, Kiko.”
Kiko er desværre langt fra et enestående tilfælde. Alt for mange dyr bliver efterladt i papkasser, sportstasker eller transportkasser og ender hos Dyrenes Beskyttelses dyreinternater. I 2024 er der pr. 1. oktober registret 1.099 dumpede dyr.
Dumping af dyr kan have alvorlige konsekvenser
Når dyr bliver dumpet på rastepladser, i skove eller andre tilfældige steder, som en trappeopgang, kan det have fatale konsekvenser for dyrene. Ifølge Nadja Frandsen, internatleder på Roskilde Dyreinternat, er det ikke sikkert at dyrene klarer den, når de efterlades uden hjælp.
- dyr, der bliver dumpet, har ofte dårlige chancer for at overleve. Særligt unge dyr, som Kiko, er sårbare over for sult, kulde og tørst, og de kan ikke klare sig selv, hvis de ikke hurtigt får hjælp, siger Nadja Frandsen.
Kiko var en af de heldige, der blev fundet i tide og bragt til Roskilde Dyreinternat. Her blev han undersøgt af en dyrlæge og fik et trygt og varmt sted at være.
Dumping er aldrig en løsning
Desværre er det ikke alle dumpede dyr, der er så ”heldige” som Kiko. Mange dyr ender med at lide en tragisk skæbne, hvis de ikke hurtigt bliver opdaget og hjulpet.
- Nogle gange er de dumpede dyr i så dårlig forfatning, at de ikke klarer den. Hvis de dyr i stedet var blevet overgivet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 eller et dyreinternat, kunne de have fået den nødvendige pleje og hjælp, og måske haft en helt anden fremtid, siger Nadja Frandsen.
Hun understreger, at det er vigtigt, at man som kæledyrsejer tager ansvar for sit dyr og forbereder sig på, hvad det vil have af betydning for ens livsstil og økonomi. Hvis man på et tidspunkt ikke længere kan varetage ansvaret for dyret, er der altid hjælp at hente.
- kæledyr er dybt afhængige af deres ejere. Det er ejerens ansvar at sørge for, at dyrene får den pleje, de behøver, siger Nadja Frandsen og fortsætter:
– Livsomstændigheder kan selvfølgelig ændre sig, så man ikke længere kan varetage pasningen af sit dyr. I det tilfælde er det vigtigt at række ud efter hjælp, for eksempel hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Dumping er aldrig løsningen.