Når juleklokkerne ringer, og julemåltiderne løber af stablen, har mange danskere tradition for at fylde bordet med alverdens animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man også i julen sætter mere fra planteriget på bordet, og at man tænker dyrevelfærd ind i sine indkøb, hvis man spiser kød og mejeriprodukter.
Det skal du købe til det dyrevenlige julebord
Hvis du spiser kød og mejeri produkter til jul, er det vigtigt, at du har styr på, hvilken slags du skal gå efter, hvis du vil være sikker på, at dyret har haft et liv med adgang til det fri.
Det er heldigvis meget simpelt. Du skal bare gå efter:
And
Pekingand mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke. Forhandles bl.a. hos Aarstiderne, Irma og Gothenborg.
Gris
Flæskesteg og medisterpølse mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke. Forhandles hos de fleste supermarkeder bl.a. hos REMA 1000, Irma, Super Brugsen, Kvickly, Daglig Brugsen, Coop.dk, Coop 365 Discount, Bilka, Føtex, Netto, Lidl, Aldi, Nemlig.com, Meny, Spar, Coop.dk.
Mejeriprodukter
Smør, mælk, ost og fløde mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke. Så ved du, at køerne har haft adgang til græs hele sommeren og har bedre forhold i stalden. Forhandles blandt andet i Netto, Bilka, Føtex, Meny, REMA 1000, Irma, Super Brugsen, Kvickly, Daglig Brugsen, Coop.dk og Nemlig.com.
Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?
Flæskesteg, risengrød og andesteg. Det traditionelle julebord er belagt med kød og mejeriprodukter. Og udvalget er stort. Men hvad gør man, hvis man ønsker at tænke på dyrenes velfærd, i de varer man lægger i kurven?
Et godt udgangspunkt er at overveje, om noget af maden fra dyreriget kan erstattes med mad fra planteriget. Men hvis det så skal være kød, bør man gå efter mindre mængder med god dyrevelfærd fra mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket. Nedenfor kan du blive klogere på hvorfor:
Et andeliv med helt næb
Står der andesteg på julemenuen, skal man vide, at der er stor forskel på, hvordan ænderne har haft det.
Nogle ænder kommer fra en produktion, hvor de har fået klippet spidsen af næbbet af eller aldrig har været udenfor. Andre har derimod beholdt deres næb, været ude i det fri og haft adgang til badevand. En konventionel and går inde i en stald med meget lidt plads. Det gør især berberiænder stressede og aggressive over for hinanden, og derfor får de ofte klippet spidsen af næbbet af,
Gå derfor efter pekingænder og ænder, der har haft adgang til det fri. De kan for eksempel kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.
Skal anden være en kylling?
På grund af fugleinfluenza er mange andebesætninger blevet slået ned, og derfor kan det blive svært at skaffe ænder i år.
Hvis man alligevel insisterer på fjerkræ til juleaften og ikke kan skaffe en and opdrættet med dyrevelfærd, kan en mulighed være at lave en god grillet kylling opdrættet med bedre dyrevelfærd. Altså en kylling, som vokser i et tempo, hvor kroppen kan følge med, og som har adgang til det fri. En mulighed kan også være at kigge helt væk fra animalske produkter og sætte den såkaldte Mock Duck på bordet, som er et vegansk alternativ til anden.
Flæskesteg med krølle på halen
Skal der gris på bordet, så gå efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer grisen nemlig ud i det fri og slipper for at få klippet halen. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.
Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor danskerne til at spise langt mindre, men til gengæld også bedre kød og mejeri.
Fisk på julebordet ? Bliv klogere på deres velfærd eller mangel på samme her
En grønnere jul
Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at spise mindre, men kød og mejeriprodukter produceret med bedre dyrevelfærd. Med færre landbrugsdyr er der mere plads til hvert dyr, som for eksempel et udeareal, og det giver bedre dyrevelfærd.
Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse derfor til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur.
Det kan du gøre på følgende måder:
- Spis hovedsageligt grønt og skær ned på kød og mejeriprodukter.
- Vælg kød og mejeriprodukter, som er ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” og/eller økologiske.
- Undgå madspild. Selv den mindste madrest bør gemmes og spises.
- Handl i størst muligt omfang lokalt.
- Vælg fødevarer, som er i sæson.