En hvepsevåge kom til skade, da den kolliderede med en lastbil. Den tilskadekomne og afkræftede rovfugl blev kun vurderet til at have 50% chance for at overleve. Men med god og kyndig pleje lykkedes det på mirakuløs vis at få fuglen tilbage på vingerne igen.
En lastbilchauffør var i sidste måned ude at køre, da en hvepsevåge kolliderede med lastbilen og sad fast i lastbilens forreste gitter. Chaufføren opdagede ikke hvepsevågen, før han kom frem til adressen i Them, hvor han skulle aflevere sin last.
Ved aflæsningen blev han gjort opmærksom på, at en rovfugl sad fast i gitteret på lastbilen. Fuglen blev tilset af chaufføren og de vakse personer omkring. Den var i live, men fordi den sad fastklemt på lastbilens gitter, var det svært at se, hvor slemt den var kommet til skade ved sammenstødet.
Foto: Ryan Vedelslund
Hjælpen var på vej
Der blev hurtigt ringet 1812 til vores vagtcentral og hvepsevågen blev derefter hentet af én af vores frivillige kredsformænd fra Område Århus. Fuglen blev kørt til Kalenderkvarterets Vildtplejestation, hvor vildtplejer, Michelle, gik i gang med at tilse den tilskadekomne fugl.
Da hvepsevågen ankom til vildtplejestationen, var den så afkræftet, at den ikke kunne stå på sine ben. Den haltede, og vildtplejeren var især bekymret for fuglens venstre vinge og ben. Hendes vurdering var, at der kun var 50% chance for, at fuglen igen ville kunne lette vingerne.
Foto: Ryan Vedelslund
Fremskridtene lod vente på sig
Fuglen ville ikke spise selv, da den ankom til vildtplejestationen. Derfor måtte den have hjælp til at spise, og det gik i det hele taget meget langsomt fremad i fuglens første tid på Kalenderkvarterets Vildtplejestation.
Selvom fremskridtene lod vente på sig, gav Michelle ikke op. Heldigvis for dette, for efter et par dage skete der noget. Fuglen var begyndt at stå op selv, og det bliv gradvist bedre og bedre. For hver dag der gik, kunne fuglen stå op i længere tid, og den blev hele tiden bedre til at holde balancen. Det var dog stadig ikke til at se, om hvepsevågens vinger havde taget skade.
Fuglen blev flyttet til en større voliere med mere frihed til at sprede vingerne. Nu kunne den spise selv, men vildtplejer, Michelle, ville se den på den højeste pind i volieren for at være helt sikker. Efter 14 dage skete det endelig - hvepsevågen sad på den højeste pind. Nu kunne fuglen ringmærkes og genudsættes. 18 dage efter sin ankomst til vildtplejestationen kunne fuglen igen lette sine vinger og frit flyve ud i den danske natur.