Dyr skal havde adgang til det fri

Hønen før ægget

Skrabeæg har af løst buræg som det billigste valg til indkøbskurven. Men der er meget vundet for hønsene ved give få kroner mere for en bakke med økologiske æg

Skrevet af:
Johanne Gabel
De økologiske høns har adgang til det fri, de har meget mere plads, de kan støvbade, og der er beplantning, som de kan skjule sig i og hoppe op på
- Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse

Skrabeæg. Det lyder måske hyggeligt. Som en hønseflok, der går og kratter i gruset på gårdspladsen. Men bag navnet er en virkelighed, hvor tusinder af høns går i store haller uden dagslys eller adgang til det fri.

– Skrabehøns går indenfor i staldanlæg uden vinduer. Der er ikke en øvre grænse for flokstørrelsen, og der må være ni høns per kvadratmeter. Selv om de kan bevæge sig mere rundt end burhøns, så bliver de holdt mange tusinde høner i samme flok og går meget tæt sammen uden mulighed for at komme udenfor, siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse.

Skrabeæggene har i høj grad afløst buræggene som det billigste og hyppigste valg til indkøbskurven og udgør 42 procent af den samlede danske ægproduktion (2019-tal). Derfor starter Dyrenes Beskyttelse sammen med ægleverandøren Dava Foods en kampagne, som skal få os til at vælge et bedre liv for hønsene ved at give få ekstra kroner for en bakke med økologiske æg.

– De økologiske høns har adgang til det fri, de har meget mere plads, de kan støvbade, og der er beplantning, som de kan skjule sig i og hoppe op på. Det er alle de naturlige ting i et hønseliv. For Dyrenes Beskyttelser er adgang til det fri en forudsætning for at begynde at tale om god dyrevelfærd, siger Pernille Fraas Johnsen.

I løbet af foråret kan du derfor opleve, at der står "Tak, fordi du vælger god dyrevelfærd" på nogle af de æggebakker med økologiske æg, som også er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

- De økologiske høns har adgang til det fri, de har meget mere plads, de kan støvbade, og der er beplantning, som de kan skjule sig i og hoppe op på, Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse

GLAD I LÅGET AF ÆG

– Det er en fornøjelse at se, hvordan hønsene bevæger sig rundt og bruger hele hønsegården, når de er skærmet af beplantning, siger direktør i Dava Foods Ivan Noes med henvisning til, at der er plantet træer og buske i alle hønsegårde hos virksomhedens leverandører af frilandsæg og økologiske æg. Beplantningen var et mål for 2020, og det er altså kommet i hus.

Næste mål er at få flere høns ud i friluftslivet ved at øge andelen af solgte økologiske æg til 50 procent af omsætningen til butikkerne. I dag er det cirka 38 procent. Dava Foods leverer hovedsagelig hele æg til de danske supermarkeder og håndterer samlet set cirka to milliarder æg årligt i alle dele af produktionen, som også tæller de nordiske lande. Målene kan altså ændre livet for mange høns.

– Hønsene i de forskellige produktioner er den samme hybrid (race), så det er sjovt at se, hvor dybt den naturlige adfærd med for eksempel at gå i ly for rovfugle og tage støvbad ligger i hønsene, når de bliver sluppet ud. Hvis der ikke er beplantning, går hønsene kun lige uden for lugen. Men når der er beplantning, går hønsene og pirker helt henne ved det fjerneste hegn 150 meter ude. Det er altså noget, man bliver glad i låget af at se, siger Ivan Noes og fortsætter:

– Det er helt klart vejen frem. Vi har længe set, at det er den retning, forbrugerne trækker. Men nogle vælger stadig efter prisen, og vi er nødt til at arbejde for, at flere køber økologiske æg og tro på, at de bliver ved med at gøre det, når vi skruer produktionen op.

DAVA FOODS OG ÆGGENE

Dava Foods har ægproduktion i hele Norden samt Estland og omsætter i alt to milliarder æg årligt. Næsten 90 procent af omsætningen er æg i bakker til detailhandlen. I 2020 ramte Davas omsætning af buræg til detailhandlen næsten nul, mens skrabeæggene nu udgør 53 procent. De økologiske æg udgør 38 procent og frilandsæg tæt på 8 procent. Målet er at øge andelen af økologiske æg til 50 procent af omsætningen (målt i kroner) i detailhandlen i 2025. Ifølge Ivan Noes er Davas producenter allerede klar til at skifte over til eller udvide den økologiske produktion. Optimismen i forhold til at indfri den nye målsætning stammer også fra erfaringerne med skiftet fra buræg, som viste, at ændringen er mulig.

– Mange af producenterne er glade for at passe høns på en anden måde, siger direktøren.

ENDELIG: STOP FOR BURÆG I DANMARK

Skrabeæg har afløst buræg som det billigste valg til indkøbskurven. Men der er meget vundet for hønsene ved give få kroner mere for en bakke med økologiske æg.

– Det er en god start. Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for udfasning af buræg i Danmark i årtier. Mange tusind danskere skrev under på et stop for salg af buræg med 'ægtivistkampagnen' fra 2013, og det var med til at lægge massivt pres på supermarkederne, som valgte at fjerne buræg fra hylderne. Men der produceres stadig buræg som ingrediens i andre fødevarer. Nu ser det ud til, at vi endelig kan blive buræggene helt kvit. Vi glæder os selvfølgelig til at få en dato på banen, før vi kan sætte punktum for buræg og koncentrere os om at arbejde for at give alle æglæggende høner i Danmark vingerum og adgang til det fri, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.