For at hjælpe fuglene, kan man sætte en redekasse op i sin have. Her kommer en guide til, hvordan den bedste redekasse ser ud. Både den du selv laver og den du køber.
I løbet af foråret yngler de fleste fugle, så derfor er det oplagt at få sat redekasser op allerede nu, hvis man ønsker fugleunger i sin have. På denne måde er der god tid til at fuglene kan flytte ind og bygge deres reder. Det er dog muligt at sætte redekasser op hele året, da fuglene også sover i kasserne om vinteren.
”Mange fuglearter begynder forberedelserne til ynglesæsonen tidligt og både musvit og blåmejse kan f.eks. høres synge allerede i februar. Musvitterne bygger dog ikke rede og lægger æg før tidligst april. Så hvis man ønsker at fuglene bruger den redekasse man har sat op til yngel, så er det fint at sætte den op nu. Kasserne gør dog gavn hele året”, fortæller Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.
Byg gerne din egen
For at en redekasse skal være god, er der flere ting man skal være opmærksomme på. Det er muligt at købe gode redekasser, man kan sætte op, men hvis man vil have den bedste kasse, er det en god ide at bygge den selv.
”Redekasser kan godt have tendens til at blive fugtige hvis der ikke kan komme nok luft ind. Dette fugtige miljø er godt for lopper og andre ydre parasitter og det giver ikke et super godt indeklima for fuglene. Derfor kan det være en fordel at bygge kasse selv, for den måde at skabe et luftigt miljø. I disse kasser lægges reden på et trådnet, hvilket giver mere ventilation omkring reden. Bunden af fuglekassen skråner, således at alt, hvad der falder gennem trådnettet, forsvinder ud af kassen”, forklarer Michael.
Det skal du bruge:
- Et uhøvlet bræt med en bredde på ca. 14,5 cm
- En firkantet liste med en bredde på ca. 1 cm
- Et stykke trådnet (soldevæv)
- Plastovertrukne wirer med wirer klemmer i hver side
På billede 1 ses de forskellige dele. Brættet skæres ud i 7 stykker og listen i 9 stykker, som vist på billedet herunder. Målene fremgår af den tegning over kassen, som du ligeledes kan ses herunder. Trådnettet klippes ud i et 15 x 10,5 cm stort stykke.
På billede nr. 2 ses kassen delvist skruet sammen. Der er sømmet lister på bagvæggen og højre sidestykke. Trådnettet er indsat imellem listerne. Husk at kassen skal samles omkring trådnettet - sådan at næste skridt efter billedet er at skrue venstre sidestykke fast uden forinden at fjerne trådnettet. Det 9. listestykke er til at sømme fast lige under indflyvningshullet.
Kassen er samlet på det 3. billede. Til venstre i billedet ses låget med påskruet lågklods. På kassens side ses 2 øskener. På den modsatte side i skrues tilsvarende 2 kroge. Når kassen hænges op, sættes en plastovertrukket wire fast i øskenen vha. en wireklemme, trækkes rundt om træet og sættes fast i krogen på modsatte side. Nu kan kassen hægtes ned ved rensning og derefter nemt hænges op samme sted igen. På låget ligger desuden 2 stumper plastovertrukket wire. Disse er til at "låse" låget med. Indflyvningshullet ses på kassens forside. Hullets diameter skal være mindst 28 mm for at tillade de mindste mejser at benytte kassen og 32-35 mm for at tillade musvit eller spurve at benytte kassen. Indflyvningshullet bør være 22-25 cm over tråd bunden.
På det 4. billede ligger låget ovenpå kassen, så siden af lågklodsen ses. Mens låget har været sat helt på kassen, er der boret hul gennem sidestykket og ind i lågklodsen. Låget "låses" ved at sætte en stump wire eller et langt søm ind gennem hullet i sidestykket og ind i hullet i lågklodsen.
Hvor kan du købe en kasse?
Hvis du ikke har mod på at bygge kassen selv, er det muligt at købe en her. Husk blot at tømme den hvert forår.
Køb kasse her: https://www.naturbutikken.dk/fuglehuse/redekasser/
Husk at rengøre kassen
Fugle tømmer ikke selv redekassen, inden de begynder at bygge en ny rede. Reden bliver derimod bygget ovenpå den gamle rede, hvilket kan resultere i pladsmangel samt risiko for parasitter og lopper.
For at holde utøj ude er det derfor vigtigt, at småfuglenes redekasser bliver tømt for gammelt redemateriale, inden ynglesæsonen begynder i februar-marts.