I en stor redningsaktion har Roskilde Internat overtaget 15 hunde fra et hjem på Falster. Hundene, der har levet et isoleret liv med meget lidt menneskelig kontakt, står nu over for en rejse mod at blive klar til nye hjem.
Det hele begyndte med et alarmopkald fra Sydsjællands Politi, som bad Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde om hjælp til at tage sig af hundene. Opgaven med at passe hundene blev for stor for ejeren, og de 15 hunde blev derfor overdraget til dyreinternatet.
Da hundene ankom, var de skræmte og utrygge, men hundeteamet var klar til at tage sig af dem. Deres vigtigste opgave var at gøre hundene klar til at finde nye familier.
Fra isolation til tryghed
For hundene var den største udfordring at lære, at mennesker ikke er farlige. De har levet et isoleret liv uden kontakt til verden udenfor, og det har skabt en frygt for det ukendte.
- Nogle af hundene er meget forsigtige, og de er stadig ved at lære, at deres nye omgivelser kan være sikre, siger Julie Wedfeldt Nielsen, souschef på Roskilde Internat. Hun fortsætter:
- Lige nu arbejder vi på at opbygge deres tillid til os, så de føler sig trygge ved hundeteamet, før vi går videre med socialiseringen.
En plan for socialisering
For at hjælpe hundene med at overvinde deres frygt, har dyreinternatets hundeteam lagt en socialiseringsplan. Hver hund vurderes individuelt, så træningen kan tilpasses den enkelte hunds behov.
- Vi starter stille og roligt med at få dem ud af deres boks og observerer, hvor meget vi kan nærme os dem. Vi bruger godbidder til at forbedre kontakten, og tester dem i forskellige miljøer, hvor de møder mennesker og andre hunde, forklarer Julie Wedfeldt Nielsen.
Miljøtræning af hvalpe
Socialiseringsprocessen varierer fra hund til hund. Mens voksne hunde ofte har brug for mere tid, tilpasser hvalpe og unge hunde sig typisk hurtigere deres nye hverdag.
Hvalpene var kun tre uger gamle, de ankom til dyreinternatet med deres mor. Den første tid gik med at gøre dem trygge ved deres nye omgivelser. Nu er målet at introducere dem til verden, så de oplever alt, hvad et nyt hjem indebærer.
- De går på græs og forskellige underlag, og de møder mennesker for at blive trygge ved menneskelig kontakt. Senere skal de også introduceres til andre hunde, siger Julie Wedfeldt Nielsen og fortsætter:
- Når de bliver større, begynder vi håndteringstræning, som at tage dem til dyrlægen og få tjekket poter og tænder, og så træner vi dem til at gå i snor.
Fremskridt: En uforudsigelig proces
Fremskridtene varierer fra hund til hund, men for den fem måneder gamle hund Nox har der været særligt store forbedringer.
- Han var den af hundene, der var mest bange. Han frøs og kunne ikke bevæge sig af ren frygt, når han så os. Nu er han blevet en rigtig “velcro-hund”, som gerne vil have så meget fysisk kontakt med hundeteamet, som muligt, siger Julie Wedfeldt Nielsen.
Klar til nye hjem
Roskilde Internat vil gradvist begynde at søge nye hjem til hundene, når de er klar, men de skal først opnå en vis grad af socialisering. For nogle af hundene er der stadig et stykke vej, men Julie Wedfeldt Nielsen er optimistisk:
- Hver dag gør de fremskridt i deres udvikling, og vi er sikre på, at de snart er klar til at finde nye familier, afslutter hun.