En ny generation af vegetabilske fødevarer kan ændre vores kødforbrug – simpelthen ved at efterligne kød så godt, at vi ikke savner den ægte vare
I USA kommer der snart en 100 pct. plantebaseret hakkebøf på markedet, som ligner, smager og steges ligesom oksekød. Steger man den rød, vil der endda løbe ”kødsaft” fra den, når man spiser den.
Plantebøffen fra virksomheden Impossible Foods er blot seneste skud på stammen i en relativt ny niche i fødevaresektoren, som kan vise sig at blive guld være for klimaet. Nemlig udviklingen af 100 pct. vegetabilsk mad, der ligner, føles som og smager ligesom kød. Vegansk mad til kødspisere, med andre ord.
Et af de produkter, der allerede er på markedet i USA, er kyllingestrimler fra Beyond Meats. Strimlerne har kyllingekødets trevlede struktur og angiveligt også en meget tilsvarende smag – i hvert fald lykkedes det på et tidspunkt supermarkedskæden Whole Foods Market at putte de falske kyllingestrimler i deres kyllingesalater ved et uheld og sælge dem et par dage uden at få en eneste kundehenvendelse. Det var først, da Whole Foods Market selv opdagede fejlen, at de falske kyllingestrimler blev fundet.
Nu er der så en nyskabende hakkebøf fra Impossible Foods på vej, og forventningerne er høje. Faktisk så høje, at Google har budt 300 mio. dollars for virksomheden – og er blevet afvist.
Bøffen er kommet til verden ved, at et hold biokemikere, molekylærbiologer og fysikere har dissekeret rigtigt oksekød for at finde frem til, hvad det præcis består af. Herefter har de i planteriget fundet tilsvarende proteiner og aminosyrer, som det nu er lykkedes at samle til en bøf helt uden dyr i.
Bøffen fra Impossible Foods forventes i første omgang at komme på det amerikanske marked i løbet af 2016.