Efteråret er den tid på året med flest dyr i naturen. Derfor er efterårsferien helt ideel til at udforske de vilde dyr med familie og venner – og en kikkert.
Selvom dagene bliver mørkere, og bladene toner fra grøn til gylden, er naturen sprællevende af enorme fugleflokke, store havørne, der jager ved havet og tykke sæler, der daser ved kysterne.
Så grav kikkerten frem og se at komme ud i naturen for at opleve de dyr, du ikke plejer at se – det er helt gratis. Dyrenes Beskyttelse guider dig her til tre naturoplevelser, du ikke må gå glip af i efterårsferien:
Sort sol
Det er ikke bandet Sort Sol, der er tale om, men derimod stæren, som samles i flokke på over hundredtusinde fugle. De enorme flokke af stære flyver op i luften som forsvar mod en rovfugl og danner formationer, der får flokken til at minde om én stor, mørk organisme, der danser i luften.
”Fænomenet Sort Sol skal ses i en større sammenhæng, da fænomenet også er et symbol på den naturlige migration, som størstedelen af naturens fugle foretager gennem Europa på denne tid af året,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Det er derfor også muligt at se store flokke af hjejler, der oftest kan opleves i store forsamlinger på marker. Det er også nu, at den lille, grønne fuglekonge flyver fra de svenske nåleskove og gennem Danmark. Fuglekongen kan opleves i hele landet og er som regel ikke særlig menneskesky.
Hvor kan jeg se Sort Sol?
- Fænomenet kan opleves over hele landet, men især nær solnedgang ved rørskove er det muligt at se Sort Sol, da fuglene samles og overnatter i disse områder.
- Det bedste område for at opleve Sort Sol er i Sønderjylland.
Sæler
Hvis man gerne vil opleve dyr langs landets kystlinje, så er sæler bestemt en mulighed. Men sæler kan nemt blive stresset af, at man går tæt på, så derfor bør man medbringe en kikkert for at kunne observere dem på lang afstand.
”Når man tager ud for at se sæler, så skal man huske, at de helt naturligt hviler på sten ud for kysten og gerne ligger på siden med en luffe i vejret eller ser pjuskede og uglede ud, fordi noget af deres pels er våd og blank, mens andet er tørt og strittende. Det er altså ikke, fordi de er i nød og har brug for hjælp” forklarer Michael Carlsen.
Hvor kan jeg se sæler?
- Sæler kan opleves ved næsten alle danske kyster, hvis bare der er store sten eller sandbanker, de kan hvile på.
- Hvis man vil være sikker på at se de store svømmere, så skal man finde nogle af de mere uforstyrrede strande, rev, holme eller sandbanker.
Havørne
I dag kan man ved næsten alle landets fjorde og større søer opleve den ikoniske, brune rovfugl med det gule næb og den hvide hale. Havørnebestanden er vokset meget over de seneste år, og fuglene lever i par inden for faste territorier, som de holder livet igennem.
”Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang, der spænder mellem 2-2,5 meter og en vægt på op mod syv kilo,” fortæller Michael Carlsen.
Hvor kan jeg se havørne?
Havørnen lever over hele landet, men kan ses mest ved søer og mere beskyttede kyster.
- De fleste danske havørne lever på Lolland, Sydsjælland, Sønderjylland og Sydfyn.
- Steder som Roskilde fjord, Silkeborgsøerne, Maribosøerne, Odense fjord er gode eksempler på, hvor man kan opleve de store rovfugle.
Så grav kikkerten frem og tag på sælsafari på de danske kyster, tæl havørne omkring fjorde og søer eller se et tæppe af stære danse i luften.
Der er nok at se i naturen denne efterårsferie.