FM 19

Dyrene fik plads på Folkemødet 2019

Dyrevelfærd blev i høj grad sat på dagsordenen til årets Folkemøde, og det er direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, stolt over, at foreningen har været med til.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

FN’s Verdensmål dannede rammen om Folkemødet 2019. Debatterne tog derfor udgangspunkt i de 17 globale mål for 2030, og deltagerne udfordrede hinanden i, hvad der skal til for at løse de store samfundsproblemer og gøre dem til konkrete hverdagsmål.

Som det land i verden, der producerer mest kød pr indbygger, er det naturligt, at fødevareproduktion- og forbrug fylder meget i diskussionerne om de fire af verdensmålene: klimaindsats, ansvarligt forbrug og produktion, livet på land og i vand. Derfor har landbrugsdyrene været på dagsordenen i en lang række debatter.

Og der var ingen undtagelse i Dyrenes Beskyttelses eget telt. Her blev både fremtidens fødevarer, dyreetik, biodiversitet i haverne og bæredygtig økologi diskuteret. Derudover kunne de mindste dyrevenner udfolde deres kreative evner i tegnestuen, og de firbenede dyrevenner fik sig en pause fra menneskemængden i skyggen med frisk vand og godbidder.

I teltet fik vi blandt andre besøg af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, bioetiker Mickey Gjerris, økologisk landmand på Hegnsholt Hønseri, Johanne Schimming, direktøren i Naturmælk Leif Friis Jørgensen og en række ungdomspolitikere.

_DSC6444_0.JPG

Øretæver for at løbe forrest

Direktøren i Naturmælk fortalte under en debat med Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, at hans økologiske landmænd er stolte af at løbe forrest, også selv om det kommer med udfordringer:

”Når man er den, der løber foran, så er man ofte også den første til at få øretæverne. Sådan har det også været med økologien,” sagde Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk, med henvisning til, at der også har været udfordringer med økologien, men at økologerne aldrig har stået stille for at løse dem og rykke økologien endnu længere foran. Også på dyrevelfærden.

Således kunne han også afsløre, at hans landmænd er i gang med at udvikle en plantedrik for at imødekomme en større efterspørgsel på mere klimavenlige produkter og en mindre animalsk produktion.

Direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, tager en masse med hjem i bagagen fra de mange debatter og samtaler, hun har haft med både paneldeltagere, besøgende og publikum:

”Jeg er overbevist om, at det står lysende klart for rigtig mange, at dyrevelfærd har en væsentlig rolle i klimaudfordringerne, og det glæder mig, at Dyrenes Beskyttelse har været med til at slå det fast med syvtommer søm,” siger hun.