I sommermånederne vrimler det med dyr på internaterne. Omkring dobbelt så mange hunde, katte og kaniner som ellers bliver indleveret i juli, august og september. Og antallet stiger år for år.
Sommeren er skæringstid for kæledyrene. Familien skal på ferie – og hvad stiller man så op med hunden eller katten? De fleste finder selvfølgelig en pasningsløsning, men andre er måske dér, hvor kæledyret alligevel ikke længere giver den store glæde, og griber anledningen til at skille sig af med det.
I forhold til resten af året bliver der i de tre sommermåneder indleveret dobbelt så mange dyr til Dyrenes Beskyttelses internater: I 2013 blev der i juli, august og september indleveret knap 3.000 dyr, mens der i 2015 blev indleveret 3.160 dyr.
Dyrene smides ud som affald
Rigtig mange af de uønskede dyr bliver simpelthen dumpet. Det vil sige efterladt i papkasser foran internaternes dør eller værre: I en pose på en rasteplads. En kat med otte killinger bliver smidt ud som affald, en hund efterlades i en garage, en kanin bliver fundet i naturen.
Op til ferien er der mange, som ønskerat skille sig af med deres hund. Ejerne har måske længe gået og overvejet, om de skal beholde hunden på grund af manglende tid, allergi etc., og så er ferien den udløsende faktor.
”Tendensen til dumpede dyr er klart større, når folk skal på sommerferie. Det koster penge at komme af med sit kæledyr, og hvis man så ikke kan finde pasning, vælger nogle den nemme løsning at skille sig af med dem. De beder os om at videreformidle deres hunde. Kaniner og katte med killinger sætter man i en papkasse i skoven eller på en legeplads. Eller de bliver dumpet foran vores hovedør i en transportkasse,” fortæller Christina Larsen, souschef på Roskilde Internat.
Alt gøres for at redde dyrene
”De hundeejere, der henvender sig til os for at få hjælp, kan godt komme op i det røde felt, hvis vi ikke løser deres problem her og nu. Når der sker en fordobling af antallet af dyr på internatet, er det virkelig et puslespil: Vi må rydde kontorer og rum, vi normalt bruger til opbevaring, for at få plads til hunde. Kattene bor i mellemgange og på toiletterne i den mest overbelastede periode”, siger Christina Larsen.
Dyrenes Beskyttelse har stor glæde af frivillige plejefamilier, der tager sig af især de mange killinger, indtil de er store nok til at komme ud i nye familier.
For at skaffe ressourcer til de mange ekstra dyr forsøger Dyrenes Beskyttelse i år at samle ekstra penge ind. Organisationen appellerer til befolkningen om at støtte de mange dyr, der bliver herreløse hen over sommeren, og derfor har brug for dyrlægebehandling, pasning og hjælp til at komme ud i et nyt kærligt hjem.
Hvis man støder på forladte dyr, skal man først kontakte politiet. Man kan ikke bare troppe op på det lokale internat med dyrene. Hvis politiet ikke kan hjælpe, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på tlf.nr. 1812.