En intelligent og social abe er det mest misbrugte dyr på sociale medier, viser en gennemgang af tusinder af videoer. Det understreger behovet for beskyttelse af den truede art, mener Dyrenes Beskyttelse og dansk forsker.
Makakaberne i Østasien er jaget vildt. I mange byer bekæmpes de som skadedyr, og de fanges i stor stil for at blive brugt som forsøgsdyr i medicinalindustrien. Men deres begavelse og menneskelignende udtryk har også gjort dem til mål for mishandling på sociale medier. Det viser en gennemgang af 5.480 videoer med forskellige grader af misbrug af dyr, som en koalition af dyreværnsorganisationer har fundet på Facebook, Instagram og TikTok over 13 måneder.
I 703 af videoerne går det ud over aber, i størstedelen af dem langhalede makakabe. Videoerne varierer generelt fra misforståelse af dyrenes behov til decideret åbenlys og intentionel mishandling. Men videoerne med makakaber er desværre ofte i den hårde kategori – og særligt abeunger står for tur.
- Desværre har had mod aber været en tendens i en del år, og der er kanaler dedikeret til det med flere hundrede videoer. Og de bliver set og støttet af brugere over hele verden. Det er helt ubærligt, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og projektleder for internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse.
5 gode råd
- Vær opmærksom
Videoer med misbrug af dyr kan komme i mange former. Fx falske redningsvideoer - Meld det
Meld mistænkelig videoer til platformene, hvor du ser dem. Og opfordr andre til at gøre det samme - Lad vær at se dem
Lad være at se videoerne med overlæg. Det øger deres popularitet - Interager ikke
Undlad at reagere med hverken vrede smileys eller sure kommentarer. Det kan øge videoen rækkevidde - Del ikke
Delinger er øger rækkevidden på videoen
Under denne artikel beskrives videoer fra rapporten i detaljer. Her nøjes vi med reaktionen fra den danske makakekspert, Malene Friis Hansen.
- Det er ikke til at holde ud. Det er så intelligente og sociale dyr, der er så opmærksomme på deres omgivelser. Det er helt forfærdeligt, at det fortsætter. Jeg er så træt af det her, siger Malene Friis Hansen ph.d. Postdoc, Københavns Universitet og leder og stifter af The Long-tailed Macaque Project.
Hun er ikke i tvivl om, hvorfor makakaberne topper listen over mest mishandlede dyr på de sociale platforme.
- Det er, fordi de ikke er beskyttet. De er lette at få fat i, og der er ingen repressalier. Man har faktisk kunnet slippe afsted med alt med denne art. Samtidig tror folk, at der er nok af dem og er derfor ligeglade med dem.
Bedre beskyttelse på vej
Der er dog tændt et håb for den langhalede makakabe. I juli kom arten på IUCN’s rødliste over truede dyrearter. Det skyldes blandt andet data fra Malene Friis Hansens projekt, som Dyrenes Beskyttelse har været med til at sætte i gang og finansiere. Den nye status kan bruges til at beskytte aberne i de tolv lande i Østasien, hvor de lever – også mod misbrug på video.
- Det bliver fremover lettere at gå i dialog med regeringer, politikere og interessegrupper for at sikre, at makakaberne beskyttes ved lov, og at der sanktioneres mod udnyttelsen af dem. Det gælder også de uhyrligheder, der florerer på sociale medier, siger Malene Friis Hansen.
Det glæder Dyrenes Beskyttelse.
- Viden er et stærkt våben mod udnyttelse og mishandling af dyr. Særligt når det gælder makakaberne, der har fået et dårligt ry, siger Anne Sofie Meilvang.
Læs mere om, hvordan du kan støtte arbejdet for bedre forståelse og beskyttelse af makakaberne her
Aber udsættes for uhyrligheder
Kanaler på sociale medier, drevet af had mod aber, byder oftest på makakbabyer, der er blevet fjernet fra deres mødre – en grusomhed i sig selv.
I nogle tilfælde bliver aberne holdt som kæledyr under dårlige forhold og straffet på forskellige måder. De bliver badet hårdhændet, håndteret groft eller udsat for andre stressende situationer eller behandlinger. De får tilbudt mad, som siden tilbageholdes. Der er også aber, der bliver slået, får bundet deres arme bag ryggen, fodret med skadelige stoffer og skræmt med fyrværkeri. Målet er ofte at få abeungen til at skrige og krybe i angst.
En ængstelig abeunge blev fx filmet, mens han blev angrebet af en hane uden indgriben. En anden blev holdt stramt fast, mens en vandstråle var rettet mod hans penis i længere tid, mens han kæmpede for at komme fri.