Billede af killing
Der kan være flere grunde til, at en killing ikke er sammen med sin mor. For at give den de bedste chancer for at overleve, er det vigtigt at sætte sig ind i de mulige årsager til, at den er alene. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Derfor forlader kattemødre deres killinger

Synet af en efterladt og hjælpeløs killing kan være hjerteskærende. Men der kan være flere naturlige årsager til, at kattemor forlader sin killing.

Skrevet af:
Karla Primdal Kæregaard

Det er et trist syn at finde en lille killing alene. Mange vil instinktivt tro, at killingen er blevet forladt af sin mor og har brug for hjælp. Men det er ikke altid tilfældet. Så hvorfor efterlader kattemødre deres killinger? 

At forstå, hvordan en killing kan ende alene, er afgørende for at træffe de rette beslutninger og give den de bedste chancer for at overleve – enten sammen med sin mor eller i hænderne på mennesker, der kan hjælpe den videre. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Når kattemor er væk

Det er ikke usædvanligt at finde ensomme killinger, men ifølge familiedyrschef i Dyrenes beskyttelse, Jens Jokumsen, betyder det ikke nødvendigvis, at de er blevet forladt af deres mor. 

- En kattemor forlader sjældent sine killinger uden grund. Ofte er hun blot ude for at finde mad eller i færd med at flytte sine killinger – en ad gangen – til et mere sikkert sted, forklarer han.  

I nogle tilfælde kan en forbipasserende person tro, at killingen er blevet forladt og tage den med sig for at hjælpe den, men dette kan have store konsekvenser for killingen.

- Hvis man adskiller killingen og moren unødigt, kan det få både fysiske og adfærdsmæssige konsekvenser for killingen, da den mister vigtig næring og socialisering, som er afgørende for dens udvikling, siger Jens Jokumsen. 

Ifølge ham er der dog tilfælde, hvor kattemoderen rent faktisk har forladt sine killinger: 

- Nogle gange ser vi, at en hunkat forlader sine unger, fordi hun har fået et nyt kuld. En hunkat kan nemlig komme i løbetid igen blot en uge efter fødslen, og hvis hun føder et nyt kuld, kan de ældre killinger miste hendes omsorg, før de er helt klar til at stå på egne ben.

Læs også: Fra forladt til fornyet håb: En hunkats rejse mod tryghed 

De mindste killinger skal have sutteflaske hver anden eller tredje time døgnet rundt for at kunne overleve. I 2024 har Dyrenes Beskyttelse opflasket mere end 1.000 killinger. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Killinger har svært ved at overleve alene, da de er afhængige af deres mor i de første uger af deres liv. Killingernes alder spiller en afgørende rolle for, hvor længe de kan klare sig på egne poter. Jo yngre de er, desto mere sårbare er de.

  • 0-1 uge: Overlever kun få timer til en dag uden varme og mælk. 
  • 1-3 uger: Kan maksimalt klare sig en-to dage, men er stadig helt afhængige af hjælp. 
  • 3-5 uger: Begynder at spise fast føde, men bliver hurtigt svækkede uden mad og omsorg. 
  • 5-8 uger: Har en bedre chance for at overleve, hvis de finder mad, men er stadig sårbare.
  • 8-12 uger: Kan begynde at klare sig alene, men har stadig brug for støtte og læring. 

Killinger er først helt selvstændige fra omkring etårsalderen.

Naturens barske virkelighed

Andre gange skyldes kattemorens forsvinden tragiske omstændigheder, hvor hun enten dør eller bliver svækket på grund af sygdom, en trafikulykke eller under en kamp med et rovdyr. 

- Hvis moderen er svækket eller underernæret, kan hun være ude af stand til at tage sig af sine unger og være tvunget til at prioritere sin egen overlevelse, siger Jens Jokumsen og tilføjer:

- Hvis en killing er syg eller svag, vil moderen tilsvarende ofte afvise den, da hendes instinkt får hende til at prioritere de unger, der har størst chance for at overleve.

Læs også: Kattemor blev kørt ihjel og efterlod 4 små killinger 

Når stress og instinkt tager over 

Hvis der er fare på færde, reagerer kattemødre instinktivt ved at flytte deres killinger i sikkerhed. Men undervejs kan en enkelt killing blive væk og efterladt, fordi moren bliver stresset og mister overblikket, eller fordi hendes egen fysiske tilstand gør det vanskeligt at flytte alle killinger. I nogle tilfælde kan en ændret duft også forårsage, at moren ikke genkender killingen og derfor afviser eller overser den.

Hos stressede eller uerfarne mødre kan forvirring og manglende overblik føre til uforudsigelig adfærd, og i sjældne tilfælde kan de opgive deres kuld helt.

Når foråret for alvor får fat, strømmer det ind med dumpede og forladte killinger på Dyrenes Beskyttelses internater – mange af dem er nyfødte eller blot få uger gamle. Da de er for små til at klare sig uden en mor, bliver de sendt ud til en plejefamilie, der tager sig af dem med vejledning og rådgivning fra internaterne. Foto: Dyrenes Beskyttelse 

Hvad gør man, hvis man finder en killing alene?

Hvis du finder en killing alene, skal du ifølge Jens Jokumsen som det første tjekke dens tilstand. 

- Hvis killingen er varm, ren og ser velnæret ud, er der en god chance for, at moderen stadig tager sig af den. I så fald er det vigtigt at vente og observere killingen på afstand for at se, om dens mor vender tilbage. Hvis den derimod er kold, svag eller tydeligt efterladt, bør man gribe ind med det samme og søge hjælp hos en dyrlæge eller en organisation, der hjælper katte, forklarer han. 

Her kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 være et godt sted at starte. 

At forstå, hvordan en killing kan ende alene, er afgørende for at træffe de rette beslutninger og give den de bedste chancer for at overleve – enten sammen med sin mor eller i hænderne på mennesker, der kan hjælpe den videre.

Læs også: Lille Narnia blev fundet alene bag et skab