Udseende frem for sundhed: Danskerne vil have raske dyr

Danskerne vil have raske dyr

93 pct. af de danskere, der har hund eller tænker at købe hund inden for de næste to år, mener, at hundens sundhed er vigtigt, når de skal vælge hund.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Der er de langhårede, de korthårede, de store og de små. Dem med flade snuder, brede snuder og dem med lange ben. Men udseendet er ikke alt – i hvert fald ikke for de danskere, der har eller overvejer at få en hund inden for de næste to år. De mener nemlig, at hundens sundhedstilstand og det, at hunden ikke har arveligt betingede sundhedsproblemer med fx vejrtrækning eller pels, er vigtigt, når man får en hund.

Hele 93 pct. svarer i en undersøgelse lavet af Epinion for Dyrenes Beskyttelse, at hundens sundhedstilstand er vigtig – og knap halvdelen vurderer sundheden til at være det vigtigste fremfor race, udseende og pris.

Raske dyr er glade dyr


Generelt taler man om to retninger indenfor den problematiske avl: den såkaldte overtypning og de arvelige sygdomme. Overtypning er, når specifikke karakteristika for racen bliver overdrevet, og det kan have store konsekvenser for dyret, vurderer chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen:

– Overtypning kan komme til udtryk ved fx meget flade snuder, der giver problemer med vejrtrækning eller megen hud, der kan give udfordringer med renligheden.

Den anden udfordring indenfor den problematiske avl er de arvelige sygdomme. Hvis der findes arvelige sygdomme, og der bliver avlet i forholdsvis små og lukkede populationer, er der større sandsynlighed for, at de syge gener slår igennem, og at man får syge hvalpe eller killinger.


– Begge dele kan føre til dårligere dyrevelfærd for de hunde og katte, der enten ikke kan udfolde sig naturligt eller lider af arvelige sygdomme, siger Jens Jokumsen.

En rask hund eller kat er selvfølgelig en gladere hund eller kat. Ligesom en hund eller kat, der ikke er besværet af fremavlede problemer, har bedre dyrevelfærd.