I Indonesien har de første hold af brandmænd været igennem workshops for at lære at håndtere og redde de langhalede makakaber, som ofte ender i konflikt med mennesker
Workshopsene, der er foregået i Bogor i Indonesien, er støttet af blandt andet Dyrenes Beskyttelse. For at øge beredskabet af folk med kendskab til makakaber har 60 brandmænd netop gennemgået både undervisning og praktiske øvelser i at håndtere de truede dyr.
- Konflikter mellem makakaber og mennesker er et stort problem mange steder, og alt for ofte bliver aberne taberne i konflikten. Derfor er det rigtig vigtigt, at flere uddannes i, hvordan man kan mitigere disse konflikter, fortæller biolog og international projektleder Anne Sofie Meilvang.
Makakaber lever i Asien og betragtes mange steder som skadedyr. De presses ud af deres naturlige levesteder og for at søge mad opholder de sig derfor ofte i nærheden af mennesker, som de kommer i konflikt med. De er derfor heller ikke beskyttede, hvilket også gør dem til meget efterspurgte forsøgsdyr i medicinalindustrien og også de mest handlede aber i verden.
På workshopsene lærte brandmændene både om makakaber og reglerne, når man redder vilde dyr, ligesom de gennemgik en række øvelser til at kunne håndtere konflikter og også indfange aberne sikkert i fældebure.
- Vi håber, at brandmændene med deres nye viden kan være med til at forbedre velfærden for makakaberne i Indonesien, siger Anne Sofie Meilvang.
De langhalede makakaber er både kloge og gode til at tilpasse sig, men antallet af dem falder så voldsomt, at de netop er kommet på IUCN’s rødliste over truede dyrearter