Billede af dyrebeskytteren Birgit og hendes to katte
For Birgit har dyrenes ve og vel altid været vigtigt, og det skinner igennem i alt, hun gør. I dag bruger hun det meste af sin energi på at vedligeholde haven, der brødføder og er hjem for mange dyr. Foto: Anna S. N. Azaleia

Birgits have er en oase for dyrene

Birgit Sørensen har gjort det til sin vigtigste opgave at skabe et fristed for naturens små og store skabninger i sin have. Med sin indsats er hun et lysende eksempel på, hvad det vil sige at være dyrebeskytter.

Skrevet af:
Karla Primdal Kæregaard

På et naturskønt stykke land uden for byen Galten har 62-årige Birgit Sørensen skabt et unikt fristed for dyrelivet. Med en 2000 kvadratmeter stor grund og en gammel markskole som bolig, har hun siden 1995 indrettet sin have med ét mål for øje: at dyrene trives hos hende. 

En have med dyrene i centrum

Birgit har indrettet sin have efter alle kunstens (og naturens) regler. Dele af haven er blevet omlagt til områder med grenbunker, stenbunker og store områder med vild natur, så dyrene kan finde ly og føde.  

Fuglene har rigeligt med redekasser, og de bliver fodret året rundt med frø og nødder, der hænger i små fedtkugler fra havens høje birketræer. Pindsvinene har deres eget hus, og Birgit glæder sig over, at en pindsvinemor netop har fået unger i det lille fristed. 

- Pindsvinehuset er bygget af genbrugstræ og efterfølgende fyldt med halm, så der var lidt for pindsvinene at varme sig på og pusle rundt i. Lige nu er der en pindsvinemor med unger derinde. Det er fantastisk at se dyrene finde sig til rette og trives i nogle rammer, som man har skabt for dem, fortæller Birgit stolt.

Pindsvinehuset har tidligere været hjem for et nødstedt pindsvin, som Birgit fandt og bragte til en vildtplejestation hos Dyrenes Beskyttelse. Efter en periode med pleje blev pindsvinet genudsat i hendes have – og til Birgits store glæde slog det sig ned i pindsvinehuset og blev boende i flere år.

Haven summer også af liv fra insekter, padder og salamandre, der trives i de små vandmiljøer, hun har skabt. Selv gamle træer, som kastanjetræer og æbletræer med huller i, bevares for at give levesteder til spætter og andre fugle.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du nemt dine egne fuglekugler 

Dyrebeskytter i hjertet

For Birgit har dyrenes ve og vel altid været vigtigt, og det skinner igennem i alt, hun gør. I dag bruger hun det meste af sin energi på at vedligeholde haven, der brødføder og er hjem for mange dyr. 

Selvom det er en tjans, der optager en del timer i døgnet, er det det hele værd for Birgit. 

- Jeg elsker min have og alt det liv, der samler sig i den. Når jeg går tur i området, glæder jeg mig over, at der, hvor jeg hører mest fuglekvidder, er omkring min egen grund, fortæller hun og fortsætter: 

- Jeg kan ikke beskytte og redde alle verdens dyr, men jeg kan gøre et forsøg. Det at være dyrebeskytter er en stor del af, hvem jeg er. For mig handler det om mere end bare kæledyr – det gælder også landbrugsdyr, biodiversitet og insekter, som er vigtige for fuglene. Alle dyr har ret til et godt liv.

LÆS OGSÅ: Test selv - hvor vild er din have? 

Omsorg for dyrene omkring sig

Omsorgen for dyr stopper ikke ved haven. Birgit deler sit hjem med seks hunkatte og hankatten Åge, som mest kommer for at spise og hvile, men som alligevel er blevet en del af flokken.

Nogle af kattene har Birgit taget til sig, efter hun fandt dem uden mærkning eller registrering. For hende er det vigtigt at understrege, at der følger et ansvar med at have dyr.

- Det er enormt vigtigt at få neutraliseret sine katte. Med seks hunkatte i huset er det et ansvar, jeg tager meget alvorligt, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Alt, du skal vide om neutralisering af din kat 

Små handlinger gør en stor forskel 

Dyrebeskytteren Birgit tænker nøje over, hvordan hendes daglige valg kan gøre en forskel for dyrevelfærd. 

Når hun køber kød, vælger hun altid økologiske frilandsdyr for at sikre, at dyrene har haft et godt liv. 

- Jeg har set en del udsendelser om produktionsforholdene for de dyr, vi spiser, og efter at have set det, kan jeg ikke få mig selv til at spise dyr, som har levet under så dårlige forhold. Af den grund køber jeg altid økologisk eller fritgående. For blandingsprodukter, som for eksempel hønsesalat, laver jeg altid min egen, så ved jeg, hvordan dyrene har haft det, forklarer hun.

Birgits æg kommer fra naboens høns, som hun også hjælper med økologisk grøntaffald fra sin have. For Birgit er der flere lag i det at være dyrebeskytter. 

- For mig handler det ikke kun om at beskytte og passe på de dyr, som jeg har i min have eller i hjemmet, men også om at støtte gode forhold for de dyr, der ender på tallerkenen. Min have er blot en af måderne, hvorpå jeg forsøger at gøre en forskel for dyrene. 

- Når det er sagt, håber jeg, at min have kan inspirere andre til at tænke dyrelivet ind i deres grøntområder. Det er fantastisk at se dyrelivet blomstre og boltre sig i rammer, som man selv har skabt for dem. Alle kan blive dyrebeskyttere, man skal bare starte et sted, afslutter Birgit optimistisk. 

Billeder brugt i denne artikel er taget af Anna S. N. Azaleia 

En dyrebeskytter er en person, der bevidst eller ubevidst udfører handlinger, der tilgodeser et godt dyreliv. Alle handlinger tæller.