Dyrenes Beskyttelses otte internater arbejder lige så hårdt i julen som resten af året, men omsorgen og overskuddet er alligevel i fokus, når kalenderen siger december. Julen er en god anledning til at give dyrene lidt ekstra omsorg og kærlighed.
Klokken er 7 og mørket ligger tungt over markerne i Hjallerup. Det er mørkt i hvert fald over en time endnu, men på Nordjyllands Internat er der allerede masser af liv i bygningerne. I hundestalden gør hundene om kap, for de ved, at det er tid til dagens første luftetur. Cathrine Cocks er på morgenvagt denne mørke morgen, og selvom det er koldt og mørkt udenfor, vil hun alligevel ikke bytte sit job for noget andet i hele verden.
”Det kan godt være hårdt at lufte hunde klokken 7 om morgenen om vinteren, men jeg er alligevel glad hver eneste dag, når jeg kommer på arbejde. Jeg vil gøre mit bedste for, at vores dyr har det godt, mens de er hos os” fortæller Cathrine Cocks, internatsmedarbejder på Nordjyllands Internat.
Nu hvor julen står for døren tænker medarbejderne ekstra meget på at gøre hverdagen rar og hyggelig. Hvert år pynter internatets medarbejdere op til jul og der bliver uddelt ekstra kødben og godbidder. Og så er alle de frivillige, der er knyttet til internatet, guld værd i juletiden.
”De frivillige er dem, der har god tid til at hygge om dyrene og i december giver de den ekstra gas. De kommer med adventsgaver, går ekstra ture med hundene og bruger generelt meget tid herude i december. De er med til at skabe en virkelig god julestemning herude”, fortæller Cathrine Cocks.
En travl hverdag
Hverdagen på et internat er travl. Der er mange forskellige dyr, som skal passes på hver deres måde, så det kræver både tid, penge og overskud at give dyrene de bedste forhold, mens de bor på internat. Dagene går stærkt og der er hele tiden dyr, der trænger til en luftetur, klap på hovedet eller et rent bur. Selvom mange opgaver går igen, så er der alligevel ikke to dage, der er ens på Nordjyllands Internat.
Dagen starter klokken 7, hvor alle hundene luftes ovenpå natten og så tjekkes Falckrummet. Her kan både Falck og kredsformænd have været forbi i løbet af natten for at sætte dyr af som skal ind på internatet. Det er derfor vigtigt at tjekke rummet som det første, hvis der skulle sidde et dyr og vente.
”Når der er luftet hunde og Falckrummet er tjekket, fordeler vi resten af opgaver imellem os. Én sørger for fodring og medicinering af hundene samt rengøring i hundestaldene og klargøring til ud - og indlevering af pensionshunde. Én anden tager kattestaldene, fodring og rengøring. Én tredje tager karantæne, altså sygestalden, med dragt, hat og handsker på. Her bliver alle katte tjekket igennem og vurderet hvordan de klarer den ud fra deres medicinskema. Den sidste medarbejder sørger for rengøring og fodring af kaniner og andre smådyr”, fortæller Cathrine Cocks om de daglige opgaver.
Klokken 9 stikker alle internatsmedarbejderne hovedet sammen og drikker en kop kaffe, mens de opdaterer hinanden på, hvordan det går og om status for dyrene. Internaterne prioriterer rengøring højt, og der bliver gjort rent ved alle dyr to gange dagligt, hver eneste dag.
Når rengøring og fodring er klaret klokken 10, åbner internatet for mennesker, der ønsker at adoptere dyr. Indtil klokken 12 kan man komme forbi og møde katte, kaniner og andre smådyr, men hundene kræver en aftale først. Om eftermiddagen står den på træning med internatshundene, som bliver trænet efter hver deres individuelle træningsplan.
Hver dag kommer der nye dyr ind, katte fra opsamlingssteder, hunde, kaniner med kredsformænd, private indleveringer osv. Når der kommer et dyr ind, skal det tilses af en dyrlæge eller en sygeplejerske, det skal have vaccine, orme - og loppekur. Derefter skal det tages billeder af dyret og det skal oprettes i vores system. Alle dyr har deres egen journal, så internatet kender historienom, hvornår dyret kom ind og hvad det har fået af behandlinger.
Selvom dagene er travle og det konstant sker noget på internatet, så er der alligevel tid og ro til at give omsorg til dyrene. Der er ingen tvivl om at internaterne løber ekstra stærkt, når kalenderen siger december, så alle, både dyr og mennesker, kan mærke at det igen er jul.