Opbakning til øget dyrevelfærd på Folkemødet

Opbakning til øget dyrevelfærd på Folkemødet

Hallegaard i Østermarie boblede over af gode og modige ideer ved lørdagens politiske laboratorium arrangeret af Alternativet og Dyrenes Beskyttelse. Næste stop er en forbedret fødevareproduktion.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

”En borgerdrevet omstilling til et mere plantebaseret landbrug, der respekterer dyrene og giver landbrugene mulighed for at genvinde stoltheden.”

Sådan lyder bare et af mange gode bud på visionen for dansk fødevareproduktion anno 2040. Visionen er resultatet af lørdagens politiske laboratorium, hvor det blev sat fokus på naturlig fødevareproduktion. Den idylliske bornholmergaard, Hallegaard, lagde kulisse til det første af to politiske laboratorier arrangeret af Alternativet og Dyrenes Beskyttelse, hvor nogle af landets førende stemmer inden for fødevareområdet udviklede ideer og bud på, hvordan man skaber reelle forandringer på området. 

 

”Det er fantastisk at mærke engagementet og opbakningen til denne dagsorden fra så vigtige profiler inde for fødevarebranchen.  De spiller en helt afgørende rolle for at visionen om mere dyrevelfærd og bæredygtighed kan blive en realitet. ” 
- Britta Riis, Direktør

Og skal man tro tonerne på laboratoriet, så er der banet vej for at arbejde for et større fokus på dyrevelfærd og naturlighed i fremtidens fødevarepolitik. Og det glæder Britta Riis, der er administrerende direktør i Dyrenes Beskyttelse. 

”Det er fantastisk at mærke engagementet og opbakningen til denne dagsorden fra så vigtige profiler inde for fødevarebranchen.  De spiller en helt afgørende rolle for at visionen om mere dyrevelfærd og bæredygtighed kan blive en realitet. ” 

Kampen begynder nu 

For Alternativet og Dyrenes Beskyttelse har hensigten med det politiske laboratorium været at sætte fokus på behovet for at tænke hele fødevareproduktionen om til en mere bæredygtig produktionsmodel, der tager hensyn til dyrenes velfærd og den danske natur.

”Stordrift og udpining af naturens ressourcer er ikke vejen frem. Derfor er vi nødt til at gentænke hele vores fødevareproduktion. I Danmark bryster vi os af at være blandt de klogeste og mest innovative mennesker i verden. Den innovation skal også tænkes ind i vores fødevareproduktion, så vi sikrer dyrevelfærd og bæredygtighed hele vejen fra bonde til bøf. Vores mad skal jo gerne efterlade en god smag i munden,” siger Britta Riis. 

Og selv om tonen på det politiske laboratorium var positiv, så ved Britta Riis, at løsning nok ikke er lige rundt om hjørnet.

”Det er en lang rejse, og der vil komme mange bump på vejen, men i dag har vi taget nogle vigtige skridt,” tilføjer hun. 

Der er planlagt endnu et politisk laboratorium, der afholdes i København til efteråret.  

Deltagere i laboratoriet

• Anne Palm-Henriksen - bestyrelsesmedlem, Dansk Vegetarforening 

• Anne-Birgitte Agger – direktør, Københavns Madhus

• Bent Hindrup Andersen – projektleder i Velfærdsdelikatesser

• Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent for svineproduktion, Dyrenes Beskyttelse

• Britta Riis, direktør, Dyrenes Beskyttelse

• Camilla Udsen - seniorrådgiver i fødevarepolitik, Forbrugerrådet TÆNK

• Christian Poll, landbrug - og dyrevelfærdsordfører, Alternativet

• Claus Udengaard - kok

• David Pedersen – Kødfri Mandag

• Susanne Herfelt – direktør  for miljø og klima, Dansk Naturfredningsforening

• Helene Regnell – CSR-ansvarlig, Dansk Supermarked

• Jonas Pedersen – bestyrelsesmedlem, Dansk Vegetarforening 

• Michael Søgaard Jørgensen - forsker i bæredygtigt design og omstilling, Aalborg Universitet

• Mickey Gjerris – medlem af Etisk Råd og lektor i bioetik, Københavns Universitet

• Per Kølster – Økologisk Landsforening

• Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrug, Dyrenes Beskyttelse

• Signe Frese – kommerciel CSR Chef

• Svend Brodersen – økolandmand, Gram Slot