Dyrenes Vagtcentral på 1812, har bare i marts måned modtaget 50 opkald fra folk, som ser, hvad der kan ligne små fortabte harekillinger. Det svar de får er, at harekillingerne faktisk bare er kloge små dyr, som gør, hvad de skal.
Det er blevet lysere, erantisserne er snart blomstret af, og træer og buskes knopper venter spændte på at springe ud. Foråret er på vej, og det betyder, at de første dyreunger begynder at dukke op i den danske natur. Dyreunger ser søde ud, og ofte ser vi dem alene uden deres forældre. Denne kombination gør, at velmenende mennesker ofte kommer dyreunger til undsætning, redder dem og tager dem med hjem. Der er bare det problem, at dyrene ofte ikke er efterladte og i nød og slet ikke har brug for at blive reddet.
Ofte på egen hånd
På Dyrenes Beskyttelses vagtcentral, 1812, modtog man den 29. januar årets første opkald om en harekilling i nød, men det er for alvor i marts måned, at opkaldene tikker ind.
"Folk har fundet små harekillinger alene i naturen. De er blevet set siddende alene og derfor tror vi mennesker, at de er alene. Det er de dog utrolig sjældent. Så man ender faktisk med at gøre mere skade end gavn, hvis man tager en harekilling med sig”, fortæller biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.
Michael Carlsen fortæller, at dyreunger ofte er alene i lange tidsperioder, fordi forældrene er ude at lede efter føde.
”Det kan også være, at forældrene er blevet skræmt væk af os mennesker, men lige så snart vi går igen, så vender forældrene tilbage til ungerne. Så i langt de fleste tilfælde er der en god grund til, at dyreunger er alene. De kan se hjælpeløse og forladte ud, men de bliver det først, når vi mennesker vil redde dem og fjerner dem fra deres forældre”, siger Michael Carlsen.
Moderen vil gerne have sin killing tilbage
Hos Dyrenes Beskyttelse gør man meget ud af, at få folk til at lade dyreungerne være. Men skulle det ske, at man har rørt ved en unge, så er der mange, der tror, at moderen ikke vil tage den tilbage, fordi den lugter af menneske.
”Det passer heldigvis ikke. Moderinstinktet er veludviklet hos dyr, og en mor vil altid tage sin unge tilbage, også selvom vi mennesker har rørt ved den. Så er man kommet til at tage en harekilling med hjem, så skal man skynde sig at sætte den tilbage så tæt på det sted, som man fandt den” siger Michael Carlsen og fortæller, at ungen nok skal finde frem til moderen igen.
Michael Carlsens råd lyder:
”Hvis du ser en harekilling, der er alene, så er der sikkert ikke noget galt. Dyreunger er ofte alene. Men hvis du er i tvivl, så kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses døgnåbne vagtcentral på telefonnummer 1812. Hvis du ser en dyreunge, der tydeligt har brug for hjælp, eksempelvis bløder eller på anden vis er kommet til skade, så skal du også ringe til 1812.